Катерачите на Еверест вече ще бъдат задължени да връщат екскрементите

...
Катерачите на Еверест вече ще бъдат задължени да връщат екскрементите
Коментари Харесай

Катерачите на Еверест трябва да акат в торбички, защото планините "смърдят"

Катерачите на Еверест към този момент ще бъдат задължени да връщат екскрементите си в базовия лагер в торбички за изпражнения, откакто са изкачили най-високата планина в света, като управляващите в Непал най-сетне взеха по-сериозни ограничения по отношение на бъркотията, оставяна от алпинистите, написа Independent.

Новата наредба идва на фона на възходящите недоволства от размера на човешките боклуци по маршрутите в планината, които не могат да се разградят по натурален път заради извънредно ниските температури.

Местната община Пасанг Лхаму разгласи, че алпинистите ще би трябвало да си купят торбички за изпражнения в базовия лагер, които ще бъдат " проверявани при завръщането им ".

Правилото важи за катерачите на Еверест и на връх Лхотце, който е обвързван с Еверест посредством Южния дирек.

 Въпросът за човешките екскременти от години тревожи непалските управляващи, защото всяка година се издават от ден на ден разрешителни, които съгласно специалисти водят до претъпканост в планините.

Такива начинания към този момент са били сполучливо приложени в други планини, като да вземем за пример планината Денали в Аляска, и съгласно известията са били приветствани от операторите на експедиции на Еверест.

Властите настояват, че новото предписание ще бъде въведено в навечерието на тазгодишния сезон за катерене в Непал, който стартира през март и продължава до май.

Мингма Шерпа, ръководител на селската община Пасанг Лхаму, която обгръща огромна част от региона на Еверест, съобщи пред BBC News: " Получаваме недоволства, че по скалите се виждат човешки изпражнения и някои катерачи се разболяват. Това е недопустимо и подкопава имиджа ни. "

Той добави: " Нашите планини започнаха да миришат. "

Според Комитета за надзор на замърсяването на Сагарматха се счита, че сред лагер едно, ситуиран в основата на Еверест, и лагер четири, който е по-близо до върха, има разпръснати към три тона човешки боклуци.

Чхиринг Шерпа, основен изпълнителен шеф на организацията, споделя: " Смята се, че половината от това количество се намира в Южния дирек, прочут също като лагер 4.

 Снимка: Trekking In Nepal

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР