Катедралата Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й видФранция

...
Катедралата Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й видФранция
Коментари Харесай

Живко Седларски: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й вид

Катедралата „ Нотр Дам “ ще бъде възобновена в достоверния й тип Франция има доста добра школа от майстори , за които реставрацията на катедралата Нотр Дам в Париж няма да е никакъв проблем. България няма такава школа. Българските реставратори са положителни във възобновяване на картини и иконопис, само че не и на каменна архитектура от 12 век. Това съобщи пред „ Дарик ” скулпторът Живко Седларски, който от 28 години живее във Франция.

 
В продължение на четири години той е работил и като реставратор на културни монументи, в това число готически катедрали . Във Франция няма професионални занаятчийски учебни заведения както в България, само че там има задруги, в които занаятите се предават от старите майстори на младите и традицията се съхранява.
 
Катедралата „ Нотр Дам “ ще бъде възобновена в достоверния й тип , безапелационен е българският ваятел.

 
„ Там се следва традицията на старите майстори. Ние, когато реставрирахме такива катедрали от 12-13-15 век, използвахме инструментите, които са употребявали старите майстори. Когато аз приключих приблизително учебно заведение, колеж по керамика и стъкло, имаше и други такива в България, в които се учеше изкуство и поминък. Във Франция няма, само че има задруги, в които всяко настрана занаятчийство се учи от старите - учат младите и по този начин се предава и традицията живее “, изясни Живко Седларски.

 
Така че да се реставрират през днешния ден орнаменти от катедралата не е никакъв проблем, майстори има страхотни, добави той.-->
 
Не мога да ви опиша какви чудеса излизат от ръцете им. Така че, по тази причина съм безусловно спокоен, че всичко ще бъде възобновено по този начин, както и било. Всички знаем, че Нотр Дам има 3D копие, тъй че всичко ще бъде направено по този начин, както е било “, сподели още българският ваятел.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР