Катарската криза може би се очертава като още един пример

...
Катарската криза може би се очертава като още един пример
Коментари Харесай

С позицията си за Катар Турция губи приятели в Близкия изток

Катарската рецесия може би се обрисува като още един образец за метода " скачай, преди да се огледаш " на Ердоган във външната политика. Да гребеш против течението наподобява се трансформира в присъща линия на връзките на Анкара с Близкия изток още от началото на съвсем мъртвата в този момент Арабска пролет.

Бившият министър председател Ахмет Давутоглу беше явен за ролята на Турция преди пет години, когато той към момента беше външен министър и проектант на доста от районните провали на Анкара. " Турция е считана във всички близкоизточни общества през днешния ден освен за другарска и братска страна, само че също и за страна, която има властта да поведе нова концепция и нов районен ред ", сподели той пред Народното събрание през април 2012 година

Турция обаче не се трансформира във водещата мощ, която трансформира района. Днес Анкара е удовлетворена, в случай че може да отбрани личните си ползи в сигурността. Развития, които тя по този начин и не планува, я оставиха изправена пред проблеми на повече от един фронт в Близкия изток.

Катарската рецесия добави ново измерение към тях и ще се наложи дипломатическа изкусност, с цел да се ръководи тя. Вместо да опипа до каква степен почвата е безвредна и да избегне слагането на риск на връзките си с членовете на Съвета за съдействие в Персийския залив, Анкара се съюзи с Доха. Ердоган съобщи, че отношението към Катар е " нечовешко " и Анкара преждевременно реши да изпрати войски в блокираната страна от Залива в символ на поддръжка. Споразумението, предоставящо на Турция военна база в Катар, в действителност предшества сегашната рецесия, само че утвърждението му в Народното събрание бе отсрочено заради механически аргументи.

Спецулации за турската база в Катар

Моментът, когато държавното управление реши да форсира одобряването му в Народното събрание обаче, е от голямо значение. Той бе определен директно след блокадата на Катар, което се преглежда като знак на опозиция против обединението отпред със Саудитска Арабия. Анкара упорства, че няма връзка сред разполагането на турски сили в Катар и разногласието, който тази страна има със своите съседи. " Напрежението и разногласието сред страните от Залива няма никаква връзка (с военната база) ", сподели вицепремиерът Нуман Куртулмуш пред кореспонденти в Анкара на 3 юли.
" Военната база на Турция в Катар не е единствено за сигурността на Катар, само че и за сигурността на целия район, " добави той, изтъквайки, че базата ще остане.

Ердоган отхвърли настояванията на Рияд и съдружниците му Катар да затвори турската база, определяйки ги като " противозаконни ". Визитата на катарския министър на защитата Халид бин Мохамед ал Атия в Анкара, която се състоя, откакто стартира прехвърлянето на турски бойци в базата в Катар, единствено наля още масло в спекулациите за желанията на Анкара.

Решимостта на Турция да задържи военните си в Катар накара Саудитска Арабия и съдружниците й да вдигнат равнището на неотложност на настояването си за закриване въз основата. Това се трансформира в една от 13-те точки в листата с претенции, с цел да бъде отстранена блокадата, наложена на Катар. Този въпрос също така сложи Турция и страните от Залива в евентуално противникови позиции и може би е поставило завършек на желанието на Анкара да разположи войски и в други страни от Залива. Саудитска Арабия към този момент отхвърли предлагането на Турция с претекст, че няма потребност от такава база на територията си.

" Последствия за Катар "

Посланикът на Саудитска Арабия в Турция, Уалид ал Хурайжи обясни позицията си в изявление за арабското издание на " Дейли сабах ". " Надявахме се, че Анкара ще остане безпристрастна в името на това да резервира положителни връзки с всички страни от Залива ", сподели той в изявлението, видяно и от саудитските медии. " Когато се съюзи с Доха, Анкара загуби неутралитета си, " уточни още той, предупреждавайки, че " докарването на непознати армии от страни от района и бронирана техника е военна ескалация, чиито последици ще понесе Катар ".

Хурайжи изрече предизвестие, сходно на това, което преди този момент насочи и външният министър на Бахрейн шейх Халид бен Ахмед бен Мохамед Ал Халифа, който на 25 юни написа в " Туитър ", че " изпращането на непознати военни сили с бронирани машини е военна ескалация, за която Катар ще понесе следствията ".

Забележките на Халифа опонират на думите му в Истанбул на 10 юни по време на посещаване за разискване с Ердоган на рецесията с Катар. Тогава той сподели, че турската база в Катар цели да отбрани района от заканите, които може да изникнат. Този завой на 180 градуса демонстрира, че обединението, водена от Саудитска Арабия, е решена да ускори натиска над Катар и е ядосана от напъните на Турция да попречи на това.

Общи закани?

Докато Доха очевидно е удовлетворена от мощната поддръжка, която получава от Анкара, мнозина в Турция слагат под въпрос претекстовете на държавното управление да изпрати турски бойци в Катар в подобен внимателен миг. Пенсионираният дипломат Али Туйган споделя, че обосновката на Турция да има база в Катар не е била добре обяснена на обществеността. " Ако това е било въпрос само на даване на военно образование на другарска страна, то за какво е нужна база? Ако двете страни са изправени пред " общи " закани, то какви са те? ", пита Туйган в публикация в своя блог Дипломатик йорум (Дипломатически коментар).

Засягайки въпроса за по-непосредствената за Турция рецесия, Туйган уточни, че играчите в Сирия се приготвят за неизбежното проваляне на " Ислямска страна " и се мъчат да заемат преференциални позиции. " На този конретен кръстопът Катар не може да бъде единственият другар на Анкара в света и Анкара не може да продължи да се ангажира в нови и нови борби ", съобщи Туйган.

О.р. генерал-майор Армаган Кулоглу сподели пред Ал Монитор, че разполагането на бойни сили в Катар в този миг изпраща неверен сигнал на света. " Например, значи ли това, че Турция ще се бори против другите страни от Залива в името на Катар? ", посочи Кулоглу. Тази рецесия идва в миг, когато Турция придвижва сили и тежка артилерия към сирийската граница. Според изявления в медиите Турция се готви за допустима интервенция в Сирия, с цел да ограничи териториалните придобивки край границите си на кюрдските бойци от Отрядите за отбрана на народа (YPG). Анкара споделя, че YPG са терористична организация, чиято цел е Турция.

Кулоглу съобщи, че позицията на Анкара в рецесията в Катар е охладила Саудитска Арабия и другите страни от Залива към Турция. По думите му това прави малко евентуално Турция да получи въодушевена поддръжка от тези страни, в случай че премине към нова военна интервенция в Сирия.

Митхат Ренде, който беше дипломат на Турция в Катар от 2007 до 2009 година, съобщи, че тази рецесия е хванала Анкара неподготвена. " Не я чакахме. Никой от района не се допита до нас. Решиха да подрежат крилата на Катар и да го вкарат в ред без да ни кажат ", сподели за Ал Монитор Ренде. " Турция не е считана за състезател. Ако беше по този начин, щяха да изискат от нас да се намесим ".

Ренде съобщи, че изпращането на военни сили от Турция в Катар в сходен миг е било знак на поддръжка. " Блокадата на Катар е неприемлива и неморална. Поради тази причина заемането от Турция на страната на Катар е разбираемо от морална позиция ", сподели той. " Ясно е, обаче, че турските бойци няма да би трябвало да се бият ".
Ренде съобщи, че Турция е трябвало да изиграе по-добра роля - да вземем за пример да улесни напъните сред Кувейт (който се наложи като кардинален медиатор в тази криза) и Катар, когато въпросите, които пораждат, се нуждаят от спомагателна помощ.

Докато мнозина предвиждат, че разрешаването на тази рецесия може да отнеме известно време, Турция въпреки всичко може да бъде принудена да поправя политиката си, с цел да я съобрази в по-голяма степен с действителностите на терен. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Борса (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР