СподелиМадрид не плаща.“ Каталунците постоянно повтарят тези думи, имайки предвид

...
СподелиМадрид не плаща.“ Каталунците постоянно повтарят тези думи, имайки предвид
Коментари Харесай

Каталуния – сбогом или довиждане на сепаратизма?

Сподели
„ Мадрид не заплаща. “ Каталунците непрекъснато повтарят тези думи, имайки поради обещаните, само че неизпълнени вложения на централното държавното управление в техния район.

Същевременно в Каталуния – виждайки да вземем за пример неособено приветливите покрайнини на гарата в Барселона – човек не може да не си зададе въпроса какво се случва с данъчните приходи, които процъфтяващият в стопански проект район събира от компаниите на негова територия.

По публични данни там са ситуирани 79 заводи, в които работят съвсем 16 000 души,

измежду тях са най-важните фармацевтични компании и автомобилостроителни фабрики като „ Сеат “ и „ Нисан “.

Държавните и районните вложения играят значима роля по време на днешните предварителни избори в Каталуния. Причина за изборите стана невъзможността на държавното управление да сформира бюджет преди година.

Но разногласията по бюджета бяха факт и преди този момент. През 2022-а година ръководещата от 2017-а година коалиция на две сепаратистки партии се разпадна.

Либерално-консервативната „ Заедно за Каталуния “ постави завършек на съдействието си с левицата и напусна държавното управление.
Актуалните допитвания дават преимущество на социалистите в Каталуния –
техен представител е кметът на Барселона и те поддържат линията на премиера Педро Санчес. От встъпването си в служба през 2018-а година той се пробва да убеди каталунците, че най-хубавата алтернатива за тях е принадлежността към Испания.

Каталуния – най-важният шеф в страната

Според бизнес-консултанта Хуан Линарес цялата полемика за независимостта на Каталуния от Испания е губене на време.
В този интернационален и стопански пулсиращ подтекст всеки тип шовинизъм наподобява безусловно несвоевременно “, споделя той.
Мнението на Линарес е, че „ зависимостта от Испания и нейните пари е безспорна. Но и Испания от своя страна има потребност от Каталуния “.

Почти една трета от испанския експорт е от Каталуния – района, в който се създават най-вече хранителни артикули, коли, лекарства и машини.

Освен това Каталуния е считана за най-важния шеф в страната. Поради това за 20 години броят на жителите ѝ е повишен от шест на осем милиона. Безработицата е под девет %, т.е. е по-ниска от междинната за страната, която надвишава 11 на 100.

В Каталуния са и двете най-хубави висши учебни заведения в страната – университетът „ Помпеу Фабра “ и Автономният университет в Барселона.

Темата за независимостта остава на дневен ред

През 2023-а година „ Файненшъл таймс “ дефинира Барселона за града, който най-успешно притегля директни задгранични вложения. Най-бързо разрастващият се бранш е този на биотехнологиите, чийто оборот е повишен от 18 на съвсем 22 милиарда евро в интервала сред 2017 и 2021-а година.

Освен това каталунската столица и нейните лечебни заведения са водещи в клиничните тествания на лекарства и лечения, а фармацевтичният тръст „ Астра Зенека “ планува да вложи в идващите пет години 800 милиона евро в проучвателен център, с помощта на който ще се разкрият 1000 нови работни места.

По публични данни през 2023-а стопанската система на Каталуния е отбелязала 2,4 % напредък, за тази година се чакат 1,8 на 100.

Независимостта на Каталуния се употребява с доста привърженициНезависимостта на Каталуния се употребява с доста последователи

Въпреки икономическите триумфи обаче тематиката за независимостта остава в дневния ред. Ако на изборите завоюват социалистите, както предсказват допитванията, те ще зависят от поддръжката на левицата. А нейна заявена цел е свикването на референдум по въпроса за обособена каталунска страна.

Текстът е оповестен в. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР