Каталог на повече от 2000 творби на художници от Възраждането

...
Каталог на повече от 2000 творби на художници от Възраждането
Коментари Харесай

Художествена галерия „Иван Фунев“ във Враца отбеляза 55-ата си годишнина

Каталог на повече от 2000 произведения на художници от Възраждането до през днешния ден бе показан при откриването на галерия, отдадена на 55-годишнината от основаването на Художествената изложба „ Иван Фунев “ към Регионалния исторически музей във Враца.
Новото издание излиза близо 30 години след последното и известно време след навършване на годишнината на галерията, която от 1966 година получава статута на окръжна и независима културна институция във Враца, описа уредникът Христо Божков. Той добави, че богатата сбирка, която се съхранява в нейните фондове, съдържа картини на класици като Димитър Добрович, Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка, Антон Митов, Цено Тодоров и доста други.
Тези, които отворят страниците на каталога, ще намерят и творби на междинното потомство български създатели като Стоян Венев, Йоан Левиев, Светлин Русев и врачанските художници Владимир Ганецовски, Тодор Ваков, Тома Трифоновски, Людмил Младенов, Любомир Минковски, както и на по-младото потомство. Изключително богата е сбирката на врачанската изложба от статуи, пластики и творби на приложното изкуство.
Част от последните креативен достижения на врачанските художници са показани в изложбата за годишнината на галерията, споделя още Христо Божков, който е куратор на експозицията. В нея са показани 16 създатели от врачанската Група на художниците, които с общо 32 произведения показват своите търсения и достижения в региона на живописта, графиката, скулптурата и приложното изкуство. Експозицията е показана в Малката зала на Художествената изложба към Регионалния исторически музей във Враца./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР