Кастрацията на кучетата, наричана още стерилизация, е широко разпространен оперативен

...
Кастрацията на кучетата, наричана още стерилизация, е широко разпространен оперативен
Коментари Харесай

Кастрация на кучето - кога, защо и как

Кастрацията на кучетата, наричана още дезинфекция, е необятно публикуван действен способ, при който се отстраняват репродуктивните органи на животното. Операцията е рутинна и протича под цялостна анестезия. При мъжките кучета се отстраняват тестисите, а при женските – яйчниците и от време на време матката.

Защо би трябвало да кастрирам кучето си?

Кастрирането на кучетата е най-сигурният способ за унищожаване на опцията за потомство. За 3 години една двойка некастрирани кучета може да сътвори потомство от 512 кученца. Освен това стерилизацията на кучета носи доста изгоди и за самото животно.

Предимствата от кастрирането на мъжко куче са:

- Предотвратяване на тумори на тестисите и понижаване на риска от рак на простата и други инфекции;

- Намаляване на опцията кучето да се разболее от постоянно срещаните при възрастни некастрирани кучета тумори и херния в региона на ануса;

- Намаляване на желанието за бягство от вкъщи в търсене на партньор;

- Може да удължи живота на кучето;

- Намалява експанзията при кучетата;

- Може да докара до унищожаване на някои неприятни привички като опити за чифтосване с хора или предмети да вземем за пример.

Предимствата при кастрирането на женско куче са:

- Намаляване на опцията кучето да се разболее от рак на гърдата;

- Предотвратяване на рак на яйчниците при кучетата и на пикочната система;

- Намаляване на риска от разнообразни животозастрашаващи инфекции на пикочната система;

- Предотвратяване на опцията за непланирана бременност при кучетата;

- Намаляване на желанието за бягство на кучето от вкъщи в търсене на партньор;

- Намалява експанзията.

Кога би трябвало да кастрирам кучето си?

 Кастрирането ще спести на вас и кучето ви доста проблеми

Половата зрялост при кучетата настава на 6-7 месец. Специалистите предлагат кастрацията на кучето да се извърши още преди животното да е достигнало тази възраст. Имайте поради, че в случай че кастрирате любимеца си още преди първото разгонване на кучето, премахвате шанса му да има потомство.

Така че, в случай че въпреки всичко държите кучето да има дребни най-малко един път, може да изчакате да мине първият интервал на разгонване. Всъщност, огромна част от ветеринарите избират кучето да е било разгонено веднъж преди да се кастрира. Във всички случаи обаче би трябвало да кастрирате кучето във допустимо най-ранна възраст, защото с придвижване на годините, изгодите за животното понижават.

Как би трябвало да кастрирам кучето си?

Както всяка интервенция и кастрацията изисква избрана подготовка. Като за начало може да се наложи няколко дни преди интервенцията да заведете кучето си при ветеринар, с цел да му се създадат проучвания по отношение на алергии към упойки.

Кучето ви не би трябвало да яде в период от 8-12 часа преди интервенцията. Също по този начин не би трябвало да пие вода в границите на 4-6 часа преди интервенцията.

Самата интервенция се прави под цялостна анестезия. При мъжките кучета тя е доста елементарна, в случай че тестисите на кучето към момента не са се спуснали в кожените торбички. В този случай ще се наложи спомагателна хирургическа интервенция и интервенцията ще се извърши посредством хирургическа намеса през коремната област. Кастрацията при женските кучета е малко по-сложна и се прави посредством хирургическа намеса през корема.

И в двата случая процесът на възобновяване е къс, а изгодите за кучето – огромни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР