Каспър фон Коскул, главен изпълнителен директор на Nordea Bank Още

...
Каспър фон Коскул, главен изпълнителен директор на Nordea Bank Още
Коментари Харесай

Роботизацията решава проблема с ниските маржове на банките

Каспър декор Коскул, основен изпълнителен шеф на Nordea Bank

Още по тематиката
Жак Перети: Бизнесът ще избави света

Разследващият публицист, който работи за медии като BBC, The Independent, The Guardian, Wired, Huffington Post, пред " Капитал "
20 юли 2018
Citi може да размени към 10 хиляди чиновници с роботи

Американската капиталова банка възнамерява смяната да настъпи до 5 години
13 юни 2018
Европа изостава с цифровата промяна

Водят фирмите в Азия, следваните от тези в Северна и Южна Америка, демонстрира изследване на PwC
9 юни 2018
Nike залага на роботизация

Автоматизирането на производството на обувки заплашва хиляди работни места в Азия
30 окт 2017 Автоматизацията и внедряването на нови технологии съставляват евентуално решение на казуса с ниските маржове на облага, от който страда банковият бранш, демонстрира развиването на шведската банка Nordea през последното тримесечие.

Водещата скандинавска банка Nordea се оказа единствената, съумяла да редуцира разноските си за интервала, оповестява Bloomberg. За задачата банката е разчитала на автоматизиране на бизнеса си.

Ефектът от изкуствения разсъдък

От Nordea Bank обявиха, че ще съкратят към 6000 работни места, а основният изпълнителен шеф Каспър декор Коскул предсказа, че в околните 10 години работните места в банковата промишленост ще намалеят на половина. Наред с това изпълнителният шеф съобщи, че напасването към този автоматизиран модел в бъдеще ще бъде единственият метод една банка да остане конкурентоспособна и надлежно да се задържи на пазара. Коскул предсказа още, че роботите ще изместят хората в множеството банкови действия - от ръководството на активи до отговарянето на позвънявания от непрофесионални клиенти.

И въпреки тази позиция да е била изказвана неколкократно до момента, последните финансови резултати на банките в Швеция се явяват доказателство за действителната значителност на роботизацията. Nordea, която е единствената банка в района с действително интернационално значение, е съумяла да редуцира разноските си с 11% през второто тримесечие на годината, като е понижила броя на чиновниците си с 8% до 29 300 души. За съпоставяне, Barclays, която има близка пазарна капитализация, разполага с база от 80 хиляди чиновници към края на 2017 година Редно е да се означи обаче, че активите на Barclays са близо двойно повече от тези на Nordea, само че това не прави по-малко значимо представянето на шведската банка.

Секторът

SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank, които допълват четворката на водещите банки в Швеция, признават, че внедряването на технологии е от основно значение. Въпреки това банките имат разнообразни хрумвания по отношение на степента, в която хората би трябвало да бъдат сменени от роботи, като надлежно са доста по-сдържани от Nordea в съкращенията си на работни места. Някои от тези банки даже са нараснали чиновниците си, наемайки компютърни експерти, които да подкрепят процеса на автоматизация.

Благодарение на новата си тактика Nordea е съумяла да осъществя 31% годишен растеж на оперативната облага през последното тримесечие, което е най-хубавото показване измежду водещите банки в Швеция. Благодарение на мощното показване на банката акциите на Nordea доближиха най-високата си стойност от февруари насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР