Късно снощи в 23:37 ч. българско време от космодрума Ванденберг

...
Късно снощи в 23:37 ч. българско време от космодрума Ванденберг
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Минотавър-С изведе благополучно десет спътника в околоземна орбита

Късно нощес в 23:37 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя ракетата на Орбитал “Минотавър-С ”. В орбита бяха наред изведени шест спътника “Скайсат ” и четири “Дав ”, които ще вършат невиждани мултиспектрални изображения на Земята.

Със снощното изстрелване в употреба се завърна остарялата ракета “Тавър XL ”, само че към този момент под ново име: “Минотавър-С ”. Ребрандирането се е наложило заради обстоятелството, че последните два полета, през 2009 и 2011 година, приключиха с неуспех. Бяха изгубени две значими климатични задачи на НАСА – “Орбитална въглеродна обсерватория ” и “Глори ”.  След шест години спиране и въведени усъвършенствания, ракетата още веднъж лети и както се вижда – към този момент сполучливо. Компания Орбитал има сериозен капацитет да се наложи като скъп състезател на сателитния пазар.

Десетте спътника, които бяха изведени в космоса, както “Скайсат ”, по този начин и “Дав ”, са благосъстоятелност на Планет Лаб. Те ще са част от най-мощната комерсиална сателитна формация в света, която ще е особено ангажирана да изготвя фотоси с висока разграничителна дарба.

Ракетата “Минотавър-С ” е четиристепенна ракета, видоизменена версия на изстрелваната от борда на аероплан тристепенна твърдогоривна “Пегас ” с добавена спомагателна степен, осигуряваща опция за пуск от наземна площадка. Понастоящем за тази цел се употребява съвременна степен с твърдогоривен мотор “Кастор ”. “Минотавър-С ” е напълно американска ракета с американски мотори на всички степени.

За повече информация: Orbital ATK

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР