Късно снощи в 22:23 ч. българско време от космодрума Байконур

...
Късно снощи в 22:23 ч. българско време от космодрума Байконур
Коментари Харесай

Успех! Руската ракета Протон-М успешно достави в орбита спътника Amazonas-5

Късно нощес в 22:23 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя галактическа ракета “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и неестествен сателит Amazonas 5, който ще би трябвало да доставя телевизионни и интернет услуги за жителите на Южна и Централна Америка.

Тази заран в 7:35 ч. българско време ускорителният блок “Бриз-М ” приключи сполучливо програмата по въвеждане на спътника в геосинхронна преходна орбита. Разделянето на Amazonas 5 от блока беше осъществено 9 часа и 12 минути след старта.

Това бе третият полет на “Протон-М ” за 2017-та година и триумфът е доста значим за Русия, имайки поради компликациите, през които страната мина напоследък. През лятото на 2016-та “Протон-М ” за малко не аварира, до момента в който извеждаше спътника Intelsat 31 – наземен разбор сподели аномалии в работата на втората степен. По-горните степени обаче компенсираха тези аномалии и спътникът беше изведен в нужната орбита безпроблемно. Въпреки това ракетите бяха изведени в употреба, до момента в който се открият аргументите за аномалното държание. Последващото следствие откри, че съвсем всички създадени мотори на вторите и третите степени са със сбъркани сплави. Това наложи поправяне на моторите. Работата е приключена единствено отчасти и ще се проточи и през 2018 година.

Ракетите “Протон-М ” се завърнаха в употреба през юни. До края на годината предстоят още две изстрелвания.

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР