Кашлицата от коклюш е спастична, от централно дразнене в мозъка,

...
Кашлицата от коклюш е спастична, от централно дразнене в мозъка,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Кашлицата при коклюш е причинена от централно дразнене в мозъка

Кашлицата от коклюш е спастична, от централно раздразнение в мозъка, не е просто секрет. Тя протича в няколко пристъпа, а когато са един след различен, човек не може да си поеме въздух. Заболяването е мощно заразно. Често възрастните го придвижват към децата. Това сподели шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS.
 
" 100-дневната кашлица се назовава по този начин, тъй като фактически е доста продължителна. Това е бактериално заболяване, само че казусът е в токсините му. Става дума за предотвратима с ваксина болест. Имунизацията стартира още в бебешка възраст - на 2-3 месеца, след това година по-късно, на шест и на 12 години. По-голяма част от заболелите са с недовършен имунизационен цикъл ", изясни тя.
 
По думите ѝ са допустимо заразяване и при изцяло имунизирани деца. " Имунитетът последователно избледнява или не се построява изцяло. Най-сегнати са децата, а заболелите на възраст над 20-30 години са към 10%. Лечимо е в начален етап, с антибиотици, само че става все по-трудно да се управлява с придвижване на болестта. Има и паракоклюш - протича по-леко и може да се обърка с коклюш при имунизирани ", показа медикът. 
 
Според нея към момента няма открити случаи на морбили у нас. " Повишаване на ваксиналното покритие е решението. Ако то не е над 95%, децата са в риск ", уточни проф. Христова. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР