Кашлицата е един от най-важните защитни рефлекси на организъма. Трябва

...
Кашлицата е един от най-важните защитни рефлекси на организъма. Трябва
Коментари Харесай

7 неща, които трябва да знаете кашлицата

Кашлицата е един от най-важните защитни рефлекси на организъма. Трябва да знаете, че кашлицата е единствено признак, а не независимо заболяване. Вижте в редовете по-долу 7 неща, които би трябвало да знаете кашлицата.
Кашлицата е естествен инстикт
Всеки, който е гледал научнопопулярен филм за това по какъв начин работи мукоцилиарната транспортна система, е подготвен да се преклони пред гения на природата. От долу нагоре, от бронхиолите към бронхите, по трахеята към ларинкса, хиляди микровласинки си предават една на друга разнообразни прашинки и други непознати на организма субстанции, попаднали в дихателните пътища. Но природата е заложила още един мощен рефлекторен механизъм за пречистване на дробовете – кашлицата. Ние кашляме несъзнателно, даже да не сме заболели.

Кашлицата оказва помощ да се форсира напредването на дребния „ отпадък “, да се освободи системата от непотребната слуз.

 
Кашлицата не всеки път е симптом на зараза
Едва в половината от случаите става дума за инфекциозна кашлица, на второ място е алергичната. Попадането на алерген в дихателните пътища провокира стесняване на бронхите и увеличение на отделянето на слуз. И двете неща предизвикат кашлица.

Виновник за кашлицата може да е сърцето – по-точно неговата уязвимост. Още една, въпреки и по-рядка причина за кашлянето, са някои неврологични болести.
Кашлицата би трябвало да се овлажнява
Кашлицата може да е суха или влажна. Сухата и непродуктивна кашлица би трябвало да се овлажнява. В началото на респираторната зараза се появява мощно раздразнение на гърлото, само че още няма слуз, по тази причина кашлицата звучи изсъхнало. След 2-3 дни кашлицата става по-мека и продуктивна и се отделя секрет, който би трябвало да се втечнява, с цел да се отхрачва.

Затова при суха кашлица лекарите се пробват допустимо най-бързо да я трансфорат във влажна. Именно по тази причина още при започване на боледуването предписват муколитици – медикаменти, които втечняват секрета.

Кашлицата би трябвало да се излекува за 2 седмици
Ако сте изкарали бронхит, ларингит, трахеит, пневмония, кашлицата би трябвало да утихне до 14 дни. Понякога още няколко дни човек покашля, само че по-леко. Ако главните признаци и мощната кашлица не отминат за 2 седмици, би трябвало още веднъж да посетите доктор за нови проучвания.

 
Опасно е кашлицата да се потиска с медикаменти
Когато слузта стане прекалено много, в нея стартират да се развиват бактерии. Ако мукоцилиарният превоз „ буксува “, слузта се спуска надолу, към дихателните алвеоли, и поражда заплаха от пневмония. Затова лекарите предписват медикаменти, които втечняват секрета, и предлагат инхалации, които улесняват намаляването на секрета. В този миг не би трябвало да приемате лекарства, които блокират кашлицата – те са подобаващи, когато кашлицата не е възпалителна.
Детската кашлица стартира с хрема
Ако детето е със запушен нос, след 2-3 дни ще стартира кашлица. УНГ органите при децата още се образуват, при тях постоянно се случва увеличаване на сливиците, като това води до в допълнение обособяване на слуз, а децата не могат, а по-големите не обичат да си издухват носа.

Затова единственият метод да се избегне мъчителната кашлица е още при първите признаци на хрема да се стартира лекуване – с капки и постоянно промиване на носа.

 
Бронхитът не изисква лежане
Ако сте с бронхит, не е нужно да се лекувате в леглото. П ри топло изсъхнало време (18-20ºС, мокрота – 50-70%) е хубаво повече да сте на открито. Но в случай че на открито е тъмно, дъждовно, прохладно и в случай че приказваме за зимния сезон, въпреки всичко е по-добре няколко дни да „ пазите къщата “.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР