Касата ще плаща на болниците за първото тримесечие на годината

...
Касата ще плаща на болниците за първото тримесечие на годината
Коментари Харесай

НЗОК плаща за първите три месеца на болниците по стария НРД до приемане на бюджета, после ще смята отново

Касата ще заплаща на лечебните заведения за първото тримесечие на годината по цени, равни на контрактуваните в НРД, при месечни размери равни на 1/12, а след приемането на Закона за бюджета на НЗОК 2022 ще рекалкулира. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на съвещанието си от 10 февруари, а от стенограмата излиза наяве, че повода за това е, че ЗБНЗОК ще влезе в действие със задна дата от 1 януари.

Според ръководителя на Надзорния съвет Васил Пандов решението на Надзорния съвет е по-скоро по целенасоченост, само че юридически не престават да се ползват настоящите цени и размери до подписването на нов анекс към НРД. „ Тук има една единствена забележка, тя е по-скоро процедурна в бъдещите договаряния, които ще бъдат за анекса към Рамковия контракт, които ще бъдат след влизане в действие на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година, че защото бюджетът на НЗОК ще влезе в действие от 1 януари 2022 година, дали няма Лекарският съюз или Зъболекарският съюз да желаят цените и размерите оттова нататък да се актуализират. Доколкото разбирам, една от аргументите на предлагането на управлението на НЗОК да приемем, че се ползват настоящите цени и размери до влизане в действие на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година, е да не даваме мотив за сходна полемика в бъдеще, когато преговаряме за анекс към рамковия контракт “, споделя той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обаче прецизира, че в НРД има експлицитен член, където написа докога работят цените. „ Никъде Законът не споделя, че не престават контрактуваните неща по НРД, по тази причина е изискуемо от наша позиция, от нашите адвокати, от нашите финансисти, да имаме закрепено, че цените и размерите са равни на тези, които последно са признати. Ако Законът за бюджета на Касата влезе на 1 април 2022 година с експлицитното изискване, че работи от 1 януари 2022 година и с какви пари ще преизчисляваме от 1 януари, и при какви размери ще действаме? Ще извадим към този момент платените или ще рекалкулираме от начало всичко? Именно това ни навежда на мисълта, че е добре да се вземе решение, което да каже, че цените и размерите за първите три месеца са толкоз, по-късно, като се одобри бюджетът на Касата, към този момент да се договаря при новата обстановка за нови цени и за нови размери. В противоположен случай сега аз нямам законова делегация да удостоверявам всеобщи заплащания към лечебните заведения, тъй като в Националния рамков контракт категорично е записано, че тези цени са до 31.12.2021 година Нататък ние нямаме избрани цени “, споделя той.

Според Васил Пандов Законът за здравното обезпечаване е безапелационен, че когато Националният рамков контракт за медицинските, надлежно за денталните действия, и анексите към тях не бъдат признати при изискванията, по реда и в периодите, избрани в този закон, се ползват настоящите досега НРД и анекси към тях.

Представителят на КНСБ доктор Иван Кокалов предлага откакто излезе Законът за бюджета и се подпише новия анекс към НРД, тогава да се преценя по какъв начин да се работи по отношение на изплатеното за първото тримесечие, само че в този момент, с цел да могат да фактурират дейностите си лечебни заведения, би трябвало категорично да им се каже, че до сключване на нов анекс към НРД с нови цени и размери работи остарелият НРД.

Заради условие за спомагателен разбор, надзорниците обаче не са взели решение да трансформират Методиката за работа при неподходящи условия с нарастване на коефициентите.

„ Невзимането на решение значи, че се отсрочва от това съответно съвещание. Не е наложително да я гледаме още веднъж. Просто не взимаме решение, тъй като е поискана информация по нея, с която все още не разполагаме “, споделя доцент Пандов.

Срещу нарастването са се изказали представителите на министерството на финансите Виолета Лорер и Естел Василева. „ Основната обосновка в докладната бележка е разказано нарастване на цените с 30%, за което ние не виждаме аргументация. Ако приемем, че с 30% са се вдигнали цените, то това би било годно за безусловно всички медицински услуги, освен за Коронавирус пътеките. При състояние, че ние желаеме да заплащаме на база действия и нараснало качество, а не сега да даваме спомагателни пари за същите действия, през вчерашния ден се разрових в статистиката – решението октомври месец е взето за трите месеца и е взето в условия на свободен оставащ бюджет, който сме имали. Към момента ние в средата на годината сме с упоритостта да вършим промени и считаме, че нарастването на цените би трябвало да бъде на база действия и нараснало качество. Също и параметрите, които са разказани за заболеваемост над 250, сега тя е 1500. Под 250 сме имали само месеците юни, юли и август, т.е. ние одобряваме критерии, които са били годни преди настъпилата вълна от Омикрон. Ако приемем тази мярка, тя сигурно ще бъде годна до юни. Ние по-скоро би трябвало да стартираме да взимаме дейности за връщане към естествените действия “, споделя Естел Василева.

„ Ние би трябвало да готвим система за пост-COVID вълната. И тя би трябвало да е подготвена за това. В момента нямаме напрежение с Коронавирус леглата. Имаме дори напрежение за не-COVID леглата към този момент. И нали разбирате, в случай че една пътека за грип е 1000 лева, а една пътека за Коронавирус е 1600 лева и ние в този момент я създадем 1900 лева, нали се сещате какво ще вършат лечебните заведения с Коронавирус?! Т.е., ние насърчаваме и мотивираме една система, от която към този момент няма потребност и в противен случай, ние към този момент би трябвало да работим в противоположната посока. И е извънредно време да стартираме да плащаме за активност. Крайно време е към този момент да минем към заплащане за активност, балансиране на пътеки и да готвим системата за след Коронавирус “, добавя Лорер.

Според Васил Пандов пък, в случай че се следва текстът на Закона за здравното обезпечаване, Методиката от 2020 година е незаконосъобразна, само че никой не я е обжалвал пред Върховния административен съд. „ При една тъжба ще се окаже, че от 2020 година насам са разходвани средства, които са в несъгласие със Закона за здравното обезпечаване “, споделя той.

Проф. Салчев акцентира, че към този момент е изпратил няколко сюжета за договарянията с Българския лекарски съюз за балансиране на клиничните пътеки. „ Чакам да се вземе решение при договарянията кой ще води договарянията, с цел да ги показва на останалите сътрудници, с цел да се знае този сюжет авансово. Ние сме създали това нещо “, споделя той.

„ Преговорите по Закона за здравното обезпечаване се водят с Лекарския съюз. Те ще би трябвало да създадат подобен разбор. Но това, което обсъждахме и с сътрудниците от Министерството на финансите, е, че и ние ще би трябвало да си създадем подобен разбор. Анализът ще бъде в договарянията двустранен с избрания индивид в Закона за здравното обезпечаване – Лекарският съюз, и от наша страна ще го направи НЗОК “, добавя доцент Пандов.

Той споделя още, че договаряния първо ще се водят на експертно равнище, а по-късно ще има среща на Надзорният съвет с УС на БЛС и БЗС. „ Мисля, че всички имат предпочитание да се върнем към този модел. Ще го обмислим, само че да приемем към този момент одобрената технология на водене на договарянията “, споделя до. Пандов.

Пълния текст на стенограмата може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР