Къртис Прим е един от основателите на Nvidia, който за

...
Къртис Прим е един от основателите на Nvidia, който за
Коментари Харесай

Да похарчиш всичко: Основателят на Nvidia, който живее без ток и мрази спам

Къртис Прим е един от създателите на Nvidia, който за разлика от Дженсън Хуанг, остава надалеч от медийното внимание и светлината на обществените прожектори.

Днес той можеше да бъде 16-ият най-богат в Америка, в случай че беше запазил акциите си от компанията за чипове преди да я напусне през 2003 година, отбелязва BusinessInsider.

След като през 1999 година Nvidia излиза на борсата, Прим, който е първият ѝ основен софтуерен шеф, влага три четвърти от акциите си в благотворителната „ Семейна фондация Прим “. Организацията, която подарява средства за екологични дела, преди да се насочи към просветителни действия, сега има активи за 160 млн. $, само че ще бъде закрита до 2031 година, изяснява Прим пред Forbes.

По-голямата част от положението си той подарява на Политехническия институт " Ренселер " (RPI). Само тази година, фондацията му дава 75 млн. $ на частното висше образователно заведение, където да бъде построен първият квантов компютър на IBM.

До 2006 година Прим продава останалата част от акциите си в Nvidia, като по оценка на Forbes, остава с активи за към 30 млн. $. За съпоставяне, пазарната капитализация на Nvidia е 1,19 трилиона $ към 28 ноември.

Днес Къртис Прим живее в къща за 6 милиона $ в далечен регион покрай Фримонт, Калифорния.

В дома му, който не е обвързван с електрическата мрежа, написа " прокламации " за решение на проблеми като " поправяне на Земята " и комуникира посредством еднократни имейл адреси, с цел да избегне спам, съгласно Forbes.

През 2021 година съоснователят на Nvidia купува частен аероплан Gulfstream G450, който кръщава Снупи и го употребява, с цел да лети до RPI  четири пъти в годината. Признава, че от време на време съжалява за това какъв брой пари е дал на RPI. " Направих дребна полуда и ми се желае да бях запазил малко повече акции на Nvidia за себе си ", споделя той пред Forbes.

Размислите за благосъстоянието от надалеч по-неизвестния за публиката съосновател на Nvidia, идват в миг, когато компанията играе основна роля в задвижването на революцията в региона на изкуствения разсъдък.

Компании като Microsoft се борят да закупят мощните чипове на Nvidia, с цел да образоват и внедряват свои лични модели на AI. На собствен ред акциите на Nvidia нарастнаха с над 200% през последната година.

В резултат на това благосъстоянието на основния изпълнителен шеф на Nvidia Дженсън Хуанг набъбна с близо 30 милиарда $ към края на ноември. С чисто положение от 42,9 милиарда $ той към този момент е 27-ият най-богат човек в света, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР