Картините на Петра Шербанеску разказват за някои от най-съкровените и

...
Картините на Петра Шербанеску разказват за някои от най-съкровените и
Коментари Харесай

Румънска художничка откри изложба в Русе

Картините на Петра Шербанеску описват за някои от най-съкровените и неподвластни на времето страсти и прекарвания на женската душа

23 картини на добре познатата за русенската публика гюргевска художничкаПетра Шербанеску описват за някои от най-съкровените и неподвластни на времето страсти и прекарвания на женската душа.

Изложбата на Шербанеску под надпис „ Състояние “ бе открита през днешния ден в Екомузея в Русе и ще може да бъде прегледана доникъде на януари идната година.

Поздравления към художничката бяха отправени от името на регионалния шеф Анатоли Станев, а измежду гостите на събитието беше заместник-кметът по филантропични действия Енчо Енчев. „ Благодаря Ви за напъните и последователността, които полагате през годините за развиването на изобразителното изкуство и културния продан сред България и Румъния! Вярвам, че експозицията ще се радва на подобаващ интерес от страна на русенската аудитория и ще остави ярка диря в културния плакат на града. Сигурен съм, че няма по какъв начин някой да остане непокътнат от ярките и наситени цветове, от чувствителността и отношението Ви към детайла, отразяващи най-съкровените човешки страсти “, се споделя в написаното от Станев, оповестиха от Областна администрация - Русе.

Той пожелава на Петра да бъде дръзновена и да преодолява компликациите на времето, като резервира устрема си да съхранява традициите и да развива нови, съвременни хрумвания. Областният шеф благодари на уредниците на самодейността, като в написаното акцентира, че всеки от тях има своя сериозен принос за разширение на културния светоглед на обществото. Станев е безапелационен, че ще продължи да спомага за реализирането на сходни инициативи. Припомняме, че изложбата бе проведена от изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, шефа на Регионалния исторически музей в Русе проф. доктор Николай Ненов и неговия екип, както и управлението и чиновниците в Окръжния център за консервация и предпазване на националните традиции и обичаи в Гюргево.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев дефинира изложбата като значимо събитие в културния календар на града ни и бе безапелационен, че наличието на културни дейци от Гюргево в нашия публичен живот постоянно е положително пристигнало. Енчев уточни още, че е бил изключително впечатлен от яркия жанр на Петра, който е запаметяващ се и носи същинска приятност за очите и душата. „ Изключително почитам художници, които откакто разгледаме обособените платна, оставят опция и нашето схващане да помечтае и да потърси вдъхновението, с което те са основали картините “, съобщи още заместник-кметът.

Домакин на събитието, отдадено на Националния празник на Румъния – 1-и декември, бе проф. Николай Ненов. Той благодари на художничката за доверието и прикани всички да се зарадват на експозицията.

Куратор на изложбата бе шефът на Русенската художествена изложба Елена Великова. Тя разяснява, че женските облици, показани в изложбата, са очебийно стилизирани, декоративни и имат изчистена графична линия на формата. „ На всяко положение и въодушевление на дамата дава отговор и съответната цветова гама. Петра съумява да сътвори вълшебна изтънчена хубост с изящна прелест и грациозност. Успява да въплъти някой изчезващ миг, като лек надолнище на главата към рамо, бърз взор отдолу под миглите или пък една незабележима усмивка на лицето. Нейните героини са леки и непринудени. Тя ни препраща към ера Бел Епок “, безапелационна бе Великова.

Петра Шербанесу приключва Факултета за пластични изкуства на Националния институт „ Н. Григореску ”. Над 26 години работи като организатор по проблемите на изкуството в Окръжен музей „ Теохари Антонеску ” – Гюргево. Учителка е по изобразяване към Народно учебно заведение за изкуства и занаяти – Гюргево и Културен център „ Йон Виня ”, където работи и сега. Председател е на Съюза на румънските художници, филиал Гюргево. Петра е взела участие в близо 60 групови изложения и 8 самостоятелни в Румъния и в чужбина. Нейни картини са част от частни сбирки в редица страни от целия свят.

Преди няколко години картините на Петра Шербанеску бяха показани в София със съдействието на Асоциация „ Еврорегион Данубиус ” и Румънското посолство в София.

Сред гостите на събитието бяха още представители на редица културни институции от двете страни на река Дунав.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР