Картина на фламандския художник Антонис ван Дайк е била намерена

...
Картина на фламандския художник Антонис ван Дайк е била намерена
Коментари Харесай

Попаднаха на картина на Ван Дайк в изоставена барака, купиха я за $600 и я продадоха за $3 млн. - Култура

Картина на фламандския художник Антонис ван Дайк е била открита в изоставена фермерска колиба, купена от притежателя за 600 $ и продадена на търг за 3 милиона $, оповестява CNN.

Творбата е наречена " Свети Йероним ".

В момента се съхранява в музея " Бойманс ван Бойнинген " в Ротердам.

Тя която изобразява гол възрастен мъж, седнал на стол и е неповторима по няколко аргументи, съгласно обявата на Sotheby`s. Това е един от единствено двата огромни етюда, които Ван Дайк е изработил по живи модели.

Вероятно е рисувана сред 1615 и 1618 година, до момента в който фламандският майстор е млад художник, работещ дружно с Петер Паул Рубенс в Антверпен.

Маслената картина има и непредвиден генезис. " Етюдът беше разпознат едвам неотдавна като произведение на Ван Дайк - се споделя в изказване на " Сотбис ", споделено със CNN. - Творбата е открита в края на XX в. във фермерска колиба в Киндерхук, Ню Йорк. "

" Човекът, който я е намерил, Албърт Б. Робъртс, е бил буен колекционер на " изгубени " творби, описвайки сбирката си като " сиропиталище за изгубено изкуство, което е било подценявано ", декларират от аукционната къща.

Робъртс е купил изоставената картина единствено за 600 $. Но скоро по-късно изкуствоведката Сюзън Джей Барнс разгласява публикация, в която признава творбата за " изненадващо добре непокътнато " произведение на Ван Дайк.

В четвъртък картината бе продадена за 3,1 млн. $.

Тя е препоръчана на Sotheby`s от наследството на Робъртс. Част от приходите ще бъдат предоставени на фондация Albert B. Roberts Foundation Inc, която обезпечава финансова поддръжка на художници и други благотворителни организации.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР