Картечен изстрел оглуши булевард България! В София, посред бял ден

...
Картечен изстрел оглуши булевард България! В София, посред бял ден
Коментари Харесай

Картечен изстрел взриви центъра на София! Посред бял ден ликвидираха най-богатия българин

Картечен изстрел оглуши бул. " България "! В София, измежду бял ден е погубен най-богатия българин! Преди 14 години 48-годишният притежател на ДЗИ банк Емил Кюлев беше убит. Министерство на вътрешните работи направи фоторобот на килъра, заподозря Килърите, само че нищо не се потвърди. Така и това ликвидиране остава неразкрито.  Приживе приключилият Международни стопански връзки в УНСС и школата на Министерство на вътрешните работи Емил Кюлев беше избран от списание " Впрост " като втори по благосъстояние в България. Освен един от най-влиятелните банкери, той беше притежател на ваканционен клуб " Ривиера " на Златни пясъци, на " Интерхотел-Сандански " и още доста компании. Беше и главен вложител в инициативния комитет за " Супер Боровец ", чийто ръководител бе Симеон Сакскобургготски, напомня дир.бг.
Емил Кюлев бе определен за икономист на 2002 година в състезанието " Мистър Икономика ". За известно време той беше и стопански консултант на президента Георги Първанов.

Убийството

На 26 октомври 2005 година, към 9 часа сутринта, по столичния бул. " България " се движи сребристият джип БМВ Х5 на Емил Кюлев. Малко преди кръстовището с " Димитър Несторов " водачът понижава скоростта поради колона коли. В този миг от крайпътните шубраци вдясно изскача невисок мъж с нахлупена плетена шапка, който стреля 12 пъти с автоматизиран револвер против в четящия вестник банкер. Докато убиецът изчезва, водачът губи ръководство и се удря леко в аудито пред него. Кюлев обаче към този момент е мъртъв - покосен на място от 7 патрона, 3 от които в главата. 

Минути след покушението, тогавашният вътрешен министър Румен Петков научава новината на конференция с правосъдния министър за напредъка на България в битката с проведената престъпност. Той декларира, че убийството е политическо, за да злепостави България пред Европейския съюз, който в този миг пуска следващия сериозен отчет. 

В известие от пресслужбата на президента Георги Първанов, който анулира свое посещаване в провинцията по случай Димитровден, също се споделя, че става дума за " показно ликвидиране, което търси политически резултат. Според президента изборът на момента е " целенасочена провокация и посягане освен против публичния ред в страната, само че и против напъните за реализиране на европейското участие на България ". 

Доказателства за тази версия обаче по този начин и не са открити. 

След показното ликвидиране Министерство на вътрешните работи популяризира фоторобот на стрелеца. Иззети са камерите на непосредствен до мястото на престъплението магазин. Във видеото са записани всички, минавали оттова в последните дни. Един от тях явно има връзка с убийството - оглежда обширно региона, даже наднича в комерсиалния обект. Мъжът обаче не може да бъде разпознат. 

Чак до 2010 година, когато е арестувана бандата на Петър Стоянов-Сумиста - Килърите. Антимафиотите разплитат две нейни убийства, свързани с милиони левове обезщетение от банкрутиралата " Тракиябанк ". Тогава изплува версията, че същата група може да е провела убийството на притежателя на ДЗИ. Това подозрение се поддържа от обстоятелството, че мъжът от записа е разпознат като един от стрелците на Килърите - Георги Петков-Дачи. 

Като гарант пък е обвинен един от водачите на групата - великотърновският предприемач Георги Вълев, обвързван с " Тракиябанк ". Смята се, че Кюлев е погубен, с цел да може по-късно брачната половинка му да бъде притисната и по-лесно да се вземат компенсации от ДЗИ. 

Банковата връзка

Още през 1989 година Емил Кюлев основава " Туристбанк ", която се преименува на " Туристспортбанк ", а по-късно на " Търговска и спестовна банка ". През 1995 година напуща ТСБанк, която по-късно банкрутира, и учредява Българо-руската капиталова банка (БРИБ), след това трансформирана в СИБАНК. През 1997 година Кюлев излиза като акционер от БРИБ, купува пловдивската " Тракиябанк " и тя става " Росексимбанк ". Това се случва благодарение на скандалния съветски предприемач Майкъл Чорни, а в надзорния съвет са Тодор Батков и Владимир Грашнов. 

През 2002 година ДЗИ АД е продадено на притежаваната от Кюлев " Контракт София " ООД за 21,5 млн. евро. " Росексимбанк " се преименува на ДЗИ Банк и поражда Българска финансова група ДЗИ. 

Разследващите се връщат обратно и намират връзка - малко преди разстрела Кюлев възнамерява продажбата на " ДЗИ банк " на гръцки трезор. След гибелта му част от 120-те акционери на затворената " Тракиябанк " вземат решение да се намесят в идната продажба. Един от създателите на " Тракиябанк " - Таньо Вълев, брат му Георги Вълев и двама юристи - Пламен Луков и Петър Лупов (вторият по-късно беше погубен, а с доживотни присъди за това и още две убийства в пандиза са Георги Вълев, Сумиста и Васил Костов - Кеца - б.р.), предявяват искания за 54 на 100 от дяловете. Става дума за 57,4 млн. лева

В последна сметка гръцката “Юробанк И Еф Джи ” купува " ДЗИ Банк " за 158 млн. евро, а през 2007 година застрахователят ДЗИ става благосъстоятелност на белгийската " Кей Би Си " за рекордната сума от 185 млн. евро. 

В края на 2010 година вътрешният министър Цветан Цветанов декларира:

" Вървим интензивно по откриване на убийството на банкера Емил Кюлев, има още доста работа, само че и благоприятни условия то да бъде разкрито. Ако имахме изчерпателен разбор за убийствата (извършени от Килърите - б.р.) и всичко, което се е случило през 1996-1997 година с фалирането на банките, тъй като всичко, което е обвързвано с тези убийства, е водено за разпределение на пари, които Кюлев е имал като обвързване към притежатели на някогашни банки ". 

Братът на банкера - Юри Кюлев, пък е свикан като очевидец по делото против Килърите, където разказва цялата банкова сага.

Разследващите обаче по този начин и не намират задоволително доказателства и убийството на банкера остава следващото " студено досие ".

US дипломат подозира управляващите, че са прикрили случая 

Два доклада на американското посолство от ноември и декември 2005 години, публикувани от Укилийкс, обаче хвърлят сянка на подозрение върху това дали следствието е водено както би трябвало. В секретните документи посланикът на Съединени американски щати в София по това време - Джон Байърли, написа: 

" Дали по прелиминарен проект или заради несръчност, полицията наподобява провали началната фаза на следствието на убийството на Кюлев. Например, фотоси, необятно публикувани в интернет, демонстрират по какъв начин огромна група служители на реда тъпчат по мястото на закононарушението без никаква явна и ясна цел. Както сподели с тъга един от нашите български контакти: " Това не е сериалът " От мястото на престъплението ".

По-късно дипломатът акцентира, че 6 седмици, откакто банкерът е убит, МВР не е иззело основни улики като компютъра му, телефонни разпечатки и банкови сметки. Нещо повече, отхвърлена е американската оферта за тяхно изследване. 

Полицията не е направила и главната виктимологична работа по следствието на убийството, включваща установяването на претекстовете на закононарушението въз основата на контактите на жертвата, добавя Байърли.

По думите му индивидът на ФБР към посолството е бил убеден от Министерство на вътрешните работи, че банковите сметки на Кюлев в България ще бъдат запорирани " още на идващия ден ", само че това не се е случило. Официално Министерство на вътрешните работи трансферира виновността на прокуратурата, която не е издала нужните ордери за обиск. Посланикът прецизира, че в други случаи, които нямат такава политическа багра, взаимни следствия на ФБР и Министерство на вътрешните работи елементарно са преодолявали сходни спънки.

" Фактът, че управляващите срещат трудности в следствието е недоверчив и това е комфортно на високопоставени политици, имащи връзки с убития банкер ", написа още Байърли. 

И изрича съмнения, че държавното управление не желае да стигне до края на следствието от боязън, че разкрития за тъмното минало на банкера могат да притеснят високопоставени политици, в това число президента Първанов. Твърди се, че точно Кюлев е финансирал предизборна му акция през 2011 година, отбелязва дипломатът.

Веднага след убийството той даже написа до Вашингтон: 

“В София е погубен български перач на пари ”... 
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР