Кърменето значително редуцира риска от екзема (дерматит). Вероятността деца, които

...
Кърменето значително редуцира риска от екзема (дерматит). Вероятността деца, които
Коментари Харесай

Кърменето намалява риска от екзема при бебето с 54%


Кърменето доста редуцира риска от екзема (дерматит). Вероятността деца, които са кърмени най-малко 6 месеца, да развият екзема е 54% по-ниска от тази при по-кратко кърмените деца. Резултатите са от особено английско изследване, част от акция за поддържане на младите и кърмещи майки .

До момента са потвърдени редица изгоди от кърменето , свързани със отбрана от инфекции, алергии, хранителни дефицити и други Към групата към този момент се включва и отбраната от екзема, изключително най-често срещаната й в детска възраст вариация – атопичният дерматит .

Световната здравна организация (СЗО) предлага новороденото да се кърми най-малко до 6-месечна възраст. Много майки обаче прекомерно рано преустановяват кърменето на бебето си и минават на приспособени млека. Британското изследване открива, че това е реалност най-много при млади майки , които не получават задоволително поддръжка, или не съумяват да се съветват със експерт за особеностите на кърменето.

В устрема да трансформират тази статистика английски учени стартират акция за възстановяване информираността на младите майки. По време на тази акция се открива, че едвам 1% от майките във Англия кърмят бебетата си в границите на предложения от СЗО период. Установява се обаче и фактът, че кърменето е главен предпазен механизъм за предварителна защита на екзема при децата . При това с дълготраен резултат.

Данните за изследването са събирани в границите на няколко години. В този интервал бебетата, проследявани при започване на акцията, са към този момент пораснали. Установява се, че рискът от екзема при тях даже в по-напреднала и към този момент не бебешка възраст, също е доста по-нисък, в сравнение с при деца, които не са кърмени задоволително дълго в бебешка възраст.

Свързани публикации.. Кърмене на бебето за заспиване - вярно ли е? 0 Кърменето и добавката – за какво, какъв брой и по кое време? Кърменето с Ася Демирева 0 Омега-3 през бременността защищава от екзема 1

Проследени са 16 хиляди деца. 0,3% от тези, които са кърмени най-малко 6 месеца, са развили екзема в детството си. За съпоставяне процентът при децата, които не са били кърмени задоволително дълго и са развили екзема, е няколко пъти по-висок – към 1%.

Според учените тези данни демонстрират какъв брой дълготраен резултат има няколкомесечното кърмене върху предварителната защита на екзема за години напред във времето. Пак съгласно учените един от главните способи за възстановяване на бебешкото и детското здраве отсега нататък е повишение осведомеността на младите майки за изгодите от кърменето. Кампании за улеснение на майките и даване на информация по вълнуващите ги въпроси се организират и у нас.

Посочените данни за следващ път демонстрират какъв брой значимо е младата майка да се осведоми за особеностите на кърменето и да не го прекратява единствено тъй като не е сигурна в познанията си. Консултация със експерт би могла да ѝ помогне да обезпечи на бебето си освен най-благоприятен интервал на кърмене, само че и отбрана от екзема, инфекции, алергии и други проблеми, някои от които се демонстрират в по-напреднала възраст.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР