Карлово посрещна 42-рия български контингент от Афганистан. С това приключи

...
Карлово посрещна 42-рия български контингент от Афганистан. С това приключи
Коментари Харесай

Мисията приключи: Карлово посрещна последния наш контингент ...

Карлово посрещна 42-рия български контингент от Афганистан. С това завърши българското присъединяване в задачата на НАТО там „ Решителна поддръжка “, завърши и 20-годишното наличие на Алианса в тази страна.



42-рият контингент се завърна предварително, ротата изпълняваше задания единствено четири месеца вместо шест, изтеглянето и от Афганистан бе комплицирано, само че завърши сполучливо, обявиха военнослужещите и командващите формированието, на церемонията, която се състоя на площад „ Васил Левски “ в Карлово.

Национален пълководец на контингента бе полковник Павлин Велков, пълководец на ротата за защита от състава на интернационалната задача в Афганистан беше майор Милен Проданов.



Да посрещнат българските военнослужещи бяха министърът на защитата Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров - командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Михаил Попов - пълководец на Сухопътните войски, бригаден военачалник Деян Дешков - пълководец на 61 Стрямска механизирана бригада, Негово Високо благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

 Първи поздрави военнослужещите от 42-рия контингент кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. " Вие изпълнихте почтено, по мъжки - както нашите прародители са го правели, воинския си дълг. Благодаря ви за това, че, справяйки се чудесно със своята задача в Афганистан, показахте още един път на света, че България има смела и виновна войска - войска, на която ние, българските жители, разчитаме да пази суверенитета и границите на Родината ", сподели кметът на Карлово.



Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов напомни, че за 20 години 11200 военнослужещи участваха в задачата в Афганистан. С многочислените задания, изпълнявани там, българският боец заслужи уважението на съдружниците и сътрудниците, сподели началникът на защитата.

Министърът на защитата Георги Панайотов поздрави контитенга с отличното осъществяване на дилемите. Най- прелестното е, че се върнахте живи и здрави, съобщи той. Той акцентира, че оценката за работа на военнослужещите, която дават Министерството на защитата, Щабът на защитата и нашите съдружници е отлична. Гордея се, че нашите военнослужещи реализират все по-пълна оперативна съгласуемост с нашите съдружници от НАТО, сподели министър Георги Панайотов.



Полковник Павлин Велков, народен пълководец на 42-рия контингент, увери министъра, че военнслужещите са изпълнили достойното дилемите по време на задачата. Той връчи националното знаме на Република България, което се е развявало пред щаб-квартирата на „ Решителна поддръжка “ в Кабул, на командващия на Съвместното командване на силите ген. лейтенетан Любчо Тодоров.

Това знаме ще остане вечно в Националния исторически музей, разгласи ген. Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР