Карлово. Община Карлово ще кандидатства най-старият тракийски град да получи

...
Карлово. Община Карлово ще кандидатства най-старият тракийски град да получи
Коментари Харесай

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Ще кандидатстваме най-старият тракийски град да получи статут на национален паметник на културата, а след това и за финансиране с европроект

Карлово. Община Карлово ще кандидатства най-старият тракийски град да получи статут на народен монумент на културата. Това заяви пред публицисти на мястото на разкопките край село Васил Левски кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . В момента общината финансира теренните изследвания, ръководени от археолога доцент Костадин Кисьов. Във вторник кметът на Карлово е провел диалог с министъра на културата Боил Банов, който го е уверил, че стои зад този план и държавното управление ще подкрепя разкопките. „ Следващата година ще желаяме по-голяма държавна помощ, с цел да се работи ”, сподели Кабаиванов.
„ За нас тази столица на тракийски държател е приоритет и аз благодаря на доцент Кисьов, защото общината не можеше да предприеме нищо без него ”, добави кметът на Карлово. Той уточни, че когато теренните изследвания на обекта приключат ще бъде пожелан статут, а по-късно общината ще кандидатства за финансиране с европейски план. Целта е археологията да бъде изследвана и показана, а по-късно това да стане най-предпочитаният туристически обект.
„ Това е първата столица на одрисите, а в научната общественост този обект е преди всичко като интерес ”, сподели археологът Костадин Кисьов. Той добави, че до момента е можел да разкрие обекта, само че го е спрял преднамерено, с цел да не се унищожава. „ Необходими са средства, защото всичко би трябвало да се покрие, откакто се експонира, да има защита, с цел да се пази от разрушение ”, сподели още археологът.
Доц. Костадин Кисьов посочи, че за първи път е записал обекта през далечната 1994 година.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР