“Карин дом във Варна и Централна минерална баня “Банкя получиха

...
“Карин дом във Варна и Централна минерална баня “Банкя получиха
Коментари Харесай

Карин дом във Варна получи голямата награда от конкурса Български архитектурни награди

“Карин дом ” във Варна и Централна минерална баня “Банкя ” получиха огромните награди в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди “ 2022, проведен от Камарата на архитектите в България (КАБ), научи Moreto.net.

Церемонията се организира на 11 октомври в София под патронажа на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Събитието бе кулминационната точка на честванията във връзка 85-годишнината от основаването на КАБ. Наградените в състезанието планове по традиция се предлагат за влиятелните европейски награди за модерна архитектура “Мис ван дер Рое ”.

" От самото начало тази постройка е проектирана и основана с концепцията, че ще поддържа деца със специфични потребности и техните фамилии. Пространството е направено по този начин, че да бъде покрай усещанията на децата, до потребността на фамилиите да споделят, да получават противоположна връзка от хората, които ги поддържат, уточни при откриването на постройката на 19 септември изпълнителният шеф на Карин дом Борислава Черкезова.

Зданието е построено върху имот, дарен от Община Варна. Построяването и оборудването ѝ костват към 4 млн. лв.. Проектът е осъществен със съдействието на фондации „ Велукс ",припомня Moreto.net.

В рамките на състезанието бяха връчени 8 специфични оценки. Четири от тях са в категорията за ново строителство.

Четири са специфичните награди в категорията за запазване на културното завещание. Сред наградените в тази категория е Дворецът на културата и спорта във Варна.

Той е в листата на обектите с иден статут на недвижима културна полезност. Основната му зала “Конгресна ” е реконструирана в синхрон със актуалните условия на интернационалните спортни федерации. Приложени са настоящи архитектурни, строителни, механически и инсталационни стандарти, които усъвършенстват използването, сигурността и достъпа на гости с увреждания. Проектът е на “Ателие Серафимов Архитекти ”.

От името на КАБ бяха връчени две награди за изцяло творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев.

Близо 40 плана участваха в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди ”. Те бяха разграничени в две категории – 22 планове за ново строителство и 17 за запазване на културно-историческо завещание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР