КАРИМ А.А. KHAN KC*, digitalfrontlines.ioИнструментите, използвани за извършване на сериозни

...
КАРИМ А.А. KHAN KC*, digitalfrontlines.ioИнструментите, използвани за извършване на сериозни
Коментари Харесай

Технологиите няма да преборят нашата човечност

КАРИМ А.А. KHAN KC*, digitalfrontlines.io

Инструментите, употребявани за осъществяване на съществени интернационалните закононарушения, непрестанно се развиват - от патрони и бомби, до обществени медии, интернет и може би към този момент даже изкуствен интелект. Тъй като страните и другите участници от ден на ден прибягват до интервенции в киберпространството, с това ново и бързо разрастващо се средство за държавно ръководство и водене на война може да се злоупотребява, за осъществяване или улеснение на военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и даже експанзия на една страна против друга.

Международното наказателно правораздаване може и би трябвало да се приспособява към този нов пейзаж. Въпреки че няма уговорка от Римското право, която да е съотносима за киберпрестъпленията, сходно държание може евентуално да има характера на част от главните интернационалните закононарушения, които към този момент са дефинирани. По-специално Международният комитет на Червения кръст удостовери, че хакерските атаки би трябвало да дават отговор на главните правила на разграничаване и пропорция, и би трябвало да бъдат ориентирани единствено против военни цели.

Налице е възникващ консенсус измежду страните, че киберпространството не е специфичен домейн, свободен от контролиране, а по-скоро пространство, в което доста ясна роля може да има интернационалното право. Многократно съм заявявал, че във всички обстановки, прегледани от Прокурорската работа към Международния углавен съд, би трябвало да покажем, че законът е в положение да бъде прилаган /изпълни/ във връзка с всички, които се оказват на първа линия. А тези на предните линии към този момент не са единствено физически обекти: цифровите предни линии са в положение да провокират вреди и премеждия, сравними с тези, които създателите на Международния наказаталене съд се стремят да предотвратят.

Кибервойната не се води нереално

По-скоро може да има надълбоко влияние върху живота на хората. Опитите за влияние върху сериозна инфраструктура като медицински уреди или системи за надзор на производството на електрическа енергия могат да доведат до незабавни последствия за мнозина, изключително за най-уязвимите. Следователно, като част от своите следствия, моята работа ще събере и прегледа доказателства за сходно държание. Също по този начин имаме поради и злоупотребите с интернет, които водят до усилване речта на омразата и дезинформацията, които може да улеснят или даже непосредствено да доведат до осъществяването на жестокости.

Кибероперациите от време на време се употребяват като част от по този начин наречената „ хибридна “ или „ сива зона “ тактика. Такива тактики имат за цел да употребяват неопределеността или двусмислието, и да работят в зоната сред войната и мира, законността и беззаконието, като причинителите постоянно се прикриват зад някакви прокси артисти. Това изисква реакция на цялото общество, която да сплотява разнообразни функционалности и качества, с цел да може да се работи координирано. На интернационално равнище юрисдикцията на МНС – ясно дефинирана и допълваща по-широките юрисдикции на страните – може да послужи като значима част от този групов отговор.

Като център на интернационалната правосъдна система, в която страните, гражданското общество и интернационалните организации играят своята роля, МНС може да има принос в няколко посоки. Чрез личните си процедури за обезпечаване на правна отговорност МНС може да възпира нарушителите. Такива производства могат също по този начин да оказват помощ за намаляване на неяснотата към хибридните тактики посредством подсилване на използваното право и надеждно и ясно установяване на истината. Съдът може също по този начин да играе поддържаща или стимулираща роля, като освен проверява предвид на правосъдно гонене от МНС, само че и като поддържа страни и други органи да работят според техните използвани закони.

„ Кибервойната не се играе нереално. По-скоро може да има надълбоко влияние върху живота на хората. “

Във всяко едно връзки съдействието е основно

От значително значение е МНС да построява и укрепва партньорствата освен с страните, само че и с корпорациите. Това изисква вдишване на ангажимент и от двете страни. Microsoft и по-специално неговият президент, пое водеща роля в съдействието с Международния углавен съд, подкрепяйки интернационалното правораздаване и фокусирайки вниманието върху нуждата от групови дейности за справяне с области, които са от световен интерес. За да подчертаят тази нововъзникваща наклонност и да проучат новаторски и авангардни отговори, тази есен моят офис и Microsoft ще провеждат взаимен конгрес, фокусиран върху киберпрестъпленията, който ще събере специалисти заинтригувани страни от частния и обществения бранш. Това събитие ще способства за създаването на политически документ от институцията.

Нарастващата активност и периодичност на кибероперациите също акцентират смисъла от създаването и подобряването на личните оперативни практики на Международния углавен съд. Това включва и гаранции, че МНС е съответно предпазен против кибероперации. Дезинформацията, унищожаването и смяната на данни, и приключването на поверителна информация могат да попречат на правораздаването в МНС и като такива да съставляват закононарушения в границите на юрисдикцията на МНС, които могат да бъдат разследвани или преследвани. Но предварителната защита остава по-добра от лекуването.

Със съдействието на страни, гражданско общество и софтуерни водачи, МНС към този момент работи интензивно за консолидиране и надграждане на архитектурата на своите осведомителни системи и механически благоприятни условия. По-конкретно, партньорствата с софтуерни водачи като Microsoft и Planet Labs, които помогнаха на моя офис да ползва технологиите в интерес на жертвите на интернационалните закононарушения и засегнатите общности, в това число посредством усъвършенствано потребление на неестествен и геопространствен разсъдък за следствие на хипотетични закононарушения. Ние можем и ще отидем още по-далеч в тези наши старания. Говори се, че даже визионери като Алберт Айнщайн са се страхували, че технологията може да надмине нашата човещина. Несъмнено ще бъдем изправени пред тестване. Но посредством общите ни старания – и най-много вярата, че можем да активизираме закона на тези нови фронтови линии, с цел да въздадем правдивост – можем групово да подсигуряваме изковаването на един по-хуманен свят. МНС ще изиграе своята роля в този момент и след години.

*Карим А.А. Khan KC е определен като трети прокурор на Международния углавен съд, започвайки мандата си през юни 2021 година Преди това той е асистент общоприет секретар на Организация на обединените нации и първи специфичен консултант и началник Разследващ екип на към Обединените народи, обвързван с разпространение на отговорността за закононарушения, осъществени от Даиш/ИДИЛ в Ирак (UNITAD) сред 2018 година и 2021 година Той е юрист и кралски консултант с повече от 30 години професионален опит в региона на интернационалното наказателно право и правата на индивида.

Превод: Мария Стоянова
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР