Кардиолозите в МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали спасиха живота

...
Кардиолозите в МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали спасиха живота
Коментари Харесай

Бременна изуми лекарите с рядък случай

Кардиолозите в МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " в Кърджали избавиха живота на млада бременна жена с изострен инфаркт на миокарда. Случаят е извънредно необичаен в здравната процедура, оповестява 24rodopi.com.

В събота вечер 29-годишната бъдеща майка и брачният партньор й се прибрали вкъщи, когато младата жена усетила болежка в гърдите и гърба. Първоначално кърджалийката, която е бременна в 22-а гестационна седмица, не обърнала внимание, тъй като и различен път през последните седмици била получавала сходни недоволства. Болката обаче станала непостижима и малко по-късно съпрузите се озовали в незабавния център на кърджалийската болница. На направената електрокардиограма имало данни за изострен миокарден инфаркт, което наложило незабавна хоспитализация в отделението по кардиология, където дежурен бил инвазивният кардиолог доктор Кямуран Местан.

" Не повярвах на видяното в направените кардиограми в Спешна помощ. Направих още няколко в отделението. От кардиограмите и ултразвуковото проучване на сърцето, данните бяха безапелационни, че се касае за изострен миокарден инфаркт. За първи път виждах подобен случай, а за 20-годишната си процедура съм виждал какво ли не ", споделя доктор Кямуран Местан.

" Нямаше време за губене, трябваше незабавно да влезна в ангиографската зала и да реканализирам, да отпуша запушената артерия. Времето е " миокард ", както споделяме ние, инвазивните кардиолози. Проблемите бяха свързани с бременността. Работим с рентгенов уред, има радиационно облъчване, има медикаменти, които ще се одобряват, а всичко това може да заплаши плода ", продължава описа си доктор Местан.

" За възрастен организъм облъчването по време на коронарографията е безвредно, само че за плода в бременната матка може да се окаже проблематично. За благополучие, бременността беше към 22-ра гестационна седмица, когато се счита, че образуването на органите на бебето е завършило. Започнахме процедурата при оптимални ограничения за предотвратяване на младата жена и плода й. Интервенцията приключи с имплантиране на стент. Всичко мина по най-хубавия метод ", ухилен споделя инвазивният кардиолог.

По думите му най-щастлив е бил бъдещият баща.

" В идващите часове направихме информация за международния опит в тези случаи.

Оказа се, че в действителност е доста необичаен случай, при изцяло здрава, без предшестващи болести и рискови фактори млада, 29-годишна жена, да има изострен миокарден инфаркт въз основата на коронарна атеросклероза. Поведението ни и по време на инфаркта, и след него беше в сходство със международните стандарти, което пък беше горделивост за екипа направил интервенцията ", не без горделивост показа още доктор Местан.

Щастливата бъдеща майка се възвръща и съвсем е подготвена за изписване. " Ще я наблюдаваме до раждането в екип с акушер-гинеколози " обявиха от отделението по инвазивна кардиология.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР