Кардинал Джовани Анджело Бечу застана на подсъдимата скамейка във Ватикана

...
Кардинал Джовани Анджело Бечу застана на подсъдимата скамейка във Ватикана
Коментари Харесай

Ватиканът за първи път съди кардинал. Бечу купил скъп имот в Лондон с пари на църквата |

Кардинал Джовани Анджело Бечу застана на подсъдимата пейка във Ватикана дружно с още 9 души по дело за неизгодно платен с църковни пари парцел в Лондон. Съдебният развой е един от най-големите до момента във Ватикана и е първият път, когато кардинал се проверява от Светия трон, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.  

Съдът на Ватикана проверява ролята на 73-годишния Бечу, който е заместител в Държавния секретариат, и други обвиняеми в капиталов скандал, обвързван с потреблението на средства на Римокатолическата църква за покупката на първокласен парцел в елитния лондонски квартал " Челси ".

Държавният секретариат, който е основният административен орган на Ватикана, е конституиран в процеса като групов просител.

Според обвиняването покупката, комисиони и самата договорка е излязла неколкостотин милиона евро. Наред с Бечу пред съда са изправени някогашни чиновници на Ватикана, в това число финансови мениджъри и консултант по сигурността. Повдигнати са им обвинявания за корист със служебно състояние, пране на пари, измами и финансови злоупотреби.

Бечу оправда инвестицията и сподели, че в никакъв случай не е работил, воден от личната си полза. В коментар по-рано този месец кардиналът отхвърли обвиняванията в корупция и сподели, че е жертва на скрит план за очернянето му.

Няколко органа на Ватикана и Италия проверяват случая от юли 2019 година В хода на процеса разследването обхвана Обединените арабски емирства (ОАЕ), Англия, остров Джърси, Люксембург, Словения и Швейцария. Според Светия трон правосъдният развой е обвързван с промените за повече бистрота във финансовите каузи на Ватикана, подхванати от папа Франциск. 

През 2020 година префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците поради абсурда. Към кардинала имаше и обвинявания, че е давал на родните си братя църковни пари, с цел да поддържа бизнесите им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР