Карантинираните и болните от COVID-19 ще могат да гласуват, след

...
Карантинираните и болните от COVID-19 ще могат да гласуват, след
Коментари Харесай

Как ще гласуват карантинираните и болните от COVID-19?

Карантинираните и болните от COVID-19 ще могат да гласоподават, откакто подадат заявление към съответното кметство. Това стана ясно след последното решение на Централната изборна комисия.

Заразените с COVID-19 или техните контактни и сложени под наложителна изолираност към датата на вота гласоподаватели ще могат да гласоподават в обитаемото място, в което са карантинирани.

" Това, което реши ЦИК с решение 12-60 от 22 септември, е тези хора да могат да бъдат включвани в основаните към този момент секционни изборни комисии, преносими, за хора с трайни увреждания “, сподели представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Те ще може да дадат своя глас в преносима изборна секция, само че единствено в случай че има такава, формирана за хора с трайни увреждания.

" За разлика от предходните избори сега не сме в изключителна епидемиологична обстановка и нямаме опция да образуваме секции, предопределени единствено за карантинирани “, сподели Томов.

Заявленията за поискване на преносима изборна секция се подават към кметовете по обитаемоте места. От Централната изборна комисия са удължили периода за подаването на заявки до самия избирателен ден, като от карантинираните не се чака изпращането на спомагателни документи – инспекцията за достоверността на карантината или болестта ще се прави от общинската администрация.

" При този метод на гласоподаване няма заплаха гласуването на карантинирани хора да докара до разпространение на болестта. В този смисъл могат да бъдат спокойни гласуващите в такива преносими изборни секции “, сподели Томов.

В деня на изборите единствено дейните случаи се чака да бъдат към 10 хиляди души. Като се прибавят и контактните им лица, броя нараства до няколко десетки хиляди. От ЦИК приканват тези хора да се възползват от предоставената им опция и да упражнят правото си на глас.

Репортер: Алекс Донев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР