Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше,

...
Карантината в Италия в началото на пандемията през март беше,
Коментари Харесай

Нова интелигентна маска срещу коронавируса - звучи футуристично

Карантината в Италия при започване на пандемията през март беше, сходно на Испания, една от най-стриктните в света. Някои хора, затворени у дома, без да знаят докога, се захванаха с най-различни занимания като спорт, поправки, виртуални празненства. Други мъчно понесоха тази клаустрофобична обстановка, а една испанско-италианска двойка, живееща в Палермо се зае с изобретяването на специфична маска, споделя БГНЕС.
" Искахме да допринесем по някакъв метод в тази обстановка “, споделя Алваро Гонсалес Ромеро-Домингес. Заедно със своята брачна половинка Симона Лакагнина, също дизайнер, те сътвориха умна маска, способна да се самодезинфекцира, да мери качеството на въздуха и да алармира за околните огнища на ковид.
Умната маска, наречена Cliu, се основава на три стълба: комуникативност, издръжливост и технология.
Първо, дизайнерите желаят да разработят отзивчив артикул, защото хората с проблеми със слуха четат по устните на другите, когато приказват. Прозрачен екран със система срещу мъгла цели да отстрани информационната преграда.
Елементът издръжливост се концентрира върху многократната приложимост и потреблението на антимикробни и биоактивни филтри, които не вредят на околната среда след използването им. Маската е сменяема и всеки от нейните материали е рециклируем. В същото време, материалите са медицински, антиалергични и сертифицирани, твърди испанският дизайнер.
Нараства загрижеността за лавината на пластмаси и други неразграждащи се в природата материали, които се изхвърлят вследствие на " новата нормалност ", част от която е маската за уста. В по-голямата част от Испания, да вземем за пример, е наложително маска да се носи на улицата, макар задушаващата лятна горещина и даже когато се разхождате на плажа.
" Прочетохме в публикация, че за малко време в морето ще има повече маски за еднократна приложимост, в сравнение с медузи ", споделя Гонсалес. Така се ражда концепцията за съдействие с организацията SEADS за даряване на част от облагата от първите 20 000 маски за построяването на преграда, която не позволява прекосяването на пластмаси в река Арно в Тоскана.
Трето, софтуерният детайл е способността на маската да мери качеството на въздуха, замърсяването и дейните огнища към него, наред с други неща. " Премиум " версията включва микрофони и серия от логаритми за премерване на качеството на дишането и сърдечната периодичност. " Това би помогнало за попречване на респираторни болести и е изключително уместно за хора с алергии или имунен недостиг ", споделя Гонсалес.
И по какъв начин се поддържа хигиената на апарат като този? Стандартната версия може да бъде разглобена и, защото устоя на температури до 200 градуса, да я поставите в съдомиялната машина, пералнята или даже в микровълновата. В случая с най-скъпата маска, тя има зареждаща основа с ултравиолетова светлина, което значи, че може да бъде дезинфекцирана за няколко минути ".
Очаква се през октомври първата партида от 2000 маски. " Премиум "   версията ще отнеме още месец, предвиждат дизайнерите. " Толкова се запалихме по тази концепция, че съвсем не спим, с цел да се случи допустимо най-скоро ", споделя Гонсалес.
Според основателите, цената на общоприетата умна маска ще бъде към 90 евро, до момента в който " премиум " разновидността ще доближи 250 евро. Въпросът е какъв брой от най-бедните страни на латиноамериканския район ще могат да си разрешат тази облага и дали държавните управления биха приели стратегии за субсидиране, с цел да защитят огромна част от популацията, която няма достъп до отдалечена работа, да вземем за пример.
Първите интелигентни маски ще доближат до купувачите допълнително от 65 страни единствено за два месеца. Много от тях ще се доставят в Латинска Америка, която през юли се трансформира в световен фокус на пандемията.
Следващите, които ще имат достъп до Cliu ще са към 20 000 души, които са резервирали продукта от уеб страницата на плана. Има планувана електронна търговия, тъй че след стартирането, ще може да се продава в интернационален проект.
Още: " Случаите на ковид в интензивно поделение се усилиха, оздравелите - също "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР