Карането на електрически тротинетки в паркове, градини, по площади, тротоари

...
Карането на електрически тротинетки в паркове, градини, по площади, тротоари
Коментари Харесай

Забраняват карането на електрически тротинетки в паркове, градини и по площади в София

Карането на електрически тротинетки в паркове, градини, по площади, тротоари и през пешеходни пространства в София ще бъде неразрешено. За нарушение на разпоредбите ще се постанова санкция от 50 лв..

Това плануват нормативни промени, препоръчани от групите на ГЕРБ-СДС и „ Патриоти за София “ в Столичния общински съвет. Двете обединения имат болшинство в съвета и евентуално новите разпореждания ще бъдат признати доникъде на юли, в случай че не срещнат сериозен публичен отпор.

Те включват още правила за паркирането на скутерите, с цел да се избегне безразборното им изоставяне из града. За спазването на разпоредбите ще се търси подпомагане от компаниите, които дават тротинетки чартърен. За тях също са планувани санкции. Още от в този момент е ясно, че нарушаването на част от разпоредбите мъчно ще бъде глобено.

Целта на рестриктивните мерки е подобряването на сигурността за пешеходците и избягването на произшествия.

Официални данни за броя на тротинетките в София няма. Знае се единствено, че трите компании, които отдават скутери чартърен, имат към 2000 транспортни средства.

В общинските правила се повтарят законовите условия към потреблението на тротинетки. Максималната скорост, с която могат да се движат, остава 25 км в час. Забранява се обаче карането на такива транспортни средства в паркове, градини, по площади, тротоари и пешеходните зони като бул. „ Витоша “ или площадът пред НДК. По ул. „ Граф Игнатиев “ ще могат да се движат в границите на трамвайното трасе, разяснява ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев.

През неразрешените за каране зони тротинетките ще би трябвало да се бутат. За да се съблюдава възбраната, от общината желаят от компаниите, които отдават тротинетки чартърен, да лимитират скоростта им на придвижване през паркове и пешеходни пространства до 5 км в час, колкото е естественият пешеходен ход на човек. Това било въпрос на софтуерно решение.

За частните тротинетки такова не може да бъде наложено и там ще се разчита на надзор, който по принцип не е от мощните страни на общината.

За нарушение на тази забрана глобата ще е 50 лв.. Санкции ще има и за компаниите, в случай че не настроят софтуерите си по този начин, че да лимитират карането в паркове и през пешеходни пространства. Няма по какъв начин обаче такова техническо решение да бъде приложено за тротоарите.

Освен карането на електрическа тротинетка в парка, по тротоара или по площади, се не разрешава и паркирането на тези транспортни средства там, както и пред входовете на постройките, на метростанции, по детски и спортни площадки. В началото на парковете и около площадите ще бъдат направени места за оставяне на транспортните средства, с цел да не се струпват безсистемно по входовете на неразрешените пространства.

За да се съблюдава това условие, ще се желае от компаниите, които отдават тротинетки чартърен, да продължат да таксуват клиентите, които оставят транспортните средства на неразрешени места. Това още веднъж не може да се ползва за тротоарите и зелените площи около тях.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР