Капсула на времето с десет детски творби на тема Писмо

...
Капсула на времето с десет детски творби на тема Писмо
Коментари Харесай

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици

Капсула на времето с 10 детски произведения на тематика „ Писмо до мен след 10 години “ ще пази посланията на варненски възпитаници . Тя е предадена за предпазване в Регионална библиотека „ Пенчо Славейков “.
 
Писмата са отличени в състезанието на Международния книжовен фестивал „ Варна Лит 2018 “ за ученическо есе. Целта е да се запази информация за вижданията и фантазиите на днешните деца по отношение на техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години , когато да бъдат огласени още веднъж. В капсулата са запечатани детските фантазии, проекти, паники и упования за живота след десетилетие на 10 деца. В състезанието „ Писмо до мен след 10 години “ са взели участие близо 100 възпитаници на друга възраст от доста варненски учебни заведения.
 
Творбата, сграбчила специфичната премия в състезанието, е на 9-годишния второкласник Йоан Костов и гласи: „ Леля Живка има куче - Пантелей. И аз желая куче, обаче мама не дава, изморена е от почистване и от гледане на животни преди мен. Ще върша най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на доста хора да им давам от него, на мама и баща - по 2 литра месечно, на баба, на вуйна и чичо също, в случай че още са живи ”. Той написа още: „ Мисля да заживея на село. Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става ”.

 Капсула на времето ще пази послания на варненски възпитаници Дарик Варна
 
„ Животът е като късче шоколад – мрачен на тип, необикновен на усет и постоянно непълен ”, акцентира в творбата си ученичката Катерина Добрева .-->
 
„ Всички мечтаят да се трудят. Никой не желае да завоюва от лотария - това не съществува в нито едно писмо. Преобладаваха оптимизмът и дързостта на младостта , която беше развихрила фантазията си какви невероятни неща могат да се случат за 10 години – от летящи коли, тръби за наливане на познания в главата, липса на учебници, само че никой не сподели, че не желае да учи. Всички желаеха да се трудят, да учат, да зарадват родителите си ”, споделя координаторът на състезанието Даниела Цочева. В писмата си варненските възпитаници не обрисуват апокалиптични картини, а включват виновното отношение към природата, града, в който живеем, пешеходните пътеки и алеи, отбелязва още Цочева.
 Капсула на времето ще пази послания на варненски възпитаници Дарик Варна
Десетте наградени есета , дружно със фотоси, са сложени в особено направена кутия . Пъстроцветната „ капсула на времето ” е направена от стрийт арт художника Виктория Георгиева - Маус .
 
В идващите два месеца капсулата ще се намира в Детския и средношколски комплекс на Варненската библиотека, след което ще бъде прибрана в хранилището на книжната институция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР