Конкурс за учители, които вдъхновяват и мотивират учениците си да

...
Конкурс за учители, които вдъхновяват и мотивират учениците си да
Коментари Харесай

Образователното министерство търси учители-иноватори

Конкурс за учители, които въодушевяват и стимулират учениците си да реализират по-добри резултати, провежда за първи път Министерството на образованието и науката, оповестиха от ведомството. Той е продължение на политиката за основаване на просвета на нововъведения в учебните заведения и даване на повече независимост на педагозите да ползват нови способи на преподаване.

В него може да вземат участие обособени учители, шефове или цели екипи . Ще се прави оценка позитивният опит от новаторските практики, посредством които уроците стават по-интересни, както и дали учителите съумяват да подтикват учениците да бъдат създатели и да мислят сериозно. Във фокуса на състезанието ще бъдат още целодневната организация на образователния ден, извънучебното време и работата с родителите.

Отличените нововъведения ще бъдат оповестени в „ Годишник на иноваторите в образованието “, с цел да могат да ги ползват и други учители . Победителите ще образуват Национален клуб на иноваторите, който ще организира майсторски класове и конгреси за обмяна на опит. Наградите от състезанието ще бъдат връчени при започване на 2020 година на Втория народен конгрес за нововъведения в българското обучение.

Инициативата на МОН за поддръжка на нововъведенията стартира през образователната 2017/18 година, когато за първи път бе утвърдено осъществяването на 184 плана. През идната образователна година 290 просветителни институции бяха включени в Списъка на новаторските учебни заведения, а през образователната 2019/1920 те към този момент са 395. През последната година най-вече планови оферти са свързани с потребление на нови способи на преподаване – 39%. Други 29 % са за смяна на организацията на образованието. Проекти за нови модели на ръководството, образованието и просветителната среда са защитили 21%, а 11% - за смяна на образователното наличие, образователни проекти и образователни стратегии.

Беше основана и Национална стратегия „ Иновации в деяние “, по която са одобрени 525 учебни заведения . Те ще си сътрудничат за продан на иновационни практики между тях за създаване на цялостна мрежа на нововъведенията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР