Капитанът на товарния кораб Вера Су“, заседнал край бреговете на

...
Капитанът на товарния кораб Вера Су“, заседнал край бреговете на
Коментари Харесай

Капитанът на заседналия край Камен бряг Вера Су получи условна присъда |

Капитанът на товарния транспортен съд „ Вера Су “, затънал край крайбрежията на Камен бряг през септември 2021 година, получи наказване „ отнемане от независимост ” за период от 3 година Изпълнението му се отсрочва за период от 5 година, а 59-годишният обвиняем би трябвало да заплати половината от направените по делото разноски от 7203, 47 лева , оповестиха от прокуратурата.

Хайдар Ергюн беше притеглен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура-Добрич за това, че е позволил плавателният съд да заседне, като по този начин е предизвикал обилни повреди на непознат парцел и е основал заплаха за живота на другиго, дружно с втория му асистент – капитан, който е бил на вахта в нощта на случая.

На 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг и курортен комплекс „ Русалка “, корабът „ Вера Су “, плаващ под панамски байрак, заседна край крайбрежията на околност „ Яйлата “. В хода на следствието на случая е открито, че капитанът му позволил транспортното средство да плава с оперативно неработеща система за надзор на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала само вахтен помощник-капитан без включен наблюдаващ. Това довело до засядането на „ Вера Су “ и основало заплаха за доста разваляне на непознат парцел – транспортен съд. Деянието е осъществено с деяние и при форма на виновността възможен предумисъл, припомнят от държавното обвиняване.

Обвиняемият Хайдар Ергюн призна виновността си и одобри избраното му наказване, като се отхвърли от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Одобреното от Окръжен съд-Добрич съглашение е със силата на присъда и не предстои на обжалване.

По отношение на втория обвинен по случая, след връщане на делото от съда, против него ще бъде направен и импортиран обвинителен акт.

Действията по следствието на другите две посоки не престават в настрана досъдебно произвеждане. Освен аргументите и събитията, при които е настъпила самата злополука, се работи за обяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са вреди за природата, както и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни, навременни и верни и налице ли е безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука в местността Яйлата и района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР