Капиталовите печалби са данък, който се налага върху продажбата на

...
Капиталовите печалби са данък, който се налага върху продажбата на
Коментари Харесай

Акции, криптовалута, имоти: Къде в Европа бихте плащали най-високия данък върху капиталови печалби?

Капиталовите облаги са налог, който се постанова върху продажбата на финансови активи или активи. Това нормално включва неща като облигации, акции, недвижими парцели, криптовалута, транспортни средства, бижута и други

Данък върху финансовата облага се дължи върху актив единствено откакто бъде продаден. Дългосрочните финансови налози нормално се ползват върху облагите от вложения, държани над година. Краткосрочните облаги от активи, притежавани за година или по-малко, се таксуват със общоприетата данъчна ставка на притежателя.

По данни от отчета за европейския налог върху финансовите облаги на Tax Foundation за 2024 г.Дания постанова най-високия налог върху финансовите облаги от 42%. Норвегия е на второ място - 37,8%. След това са Финландия и Франция с по 34%. Ирландия е на пето място с 33%.Euronews Business прави съпоставяне върху налога на финансовите облаги в Европа, базирайки се на данните.

Молдова е с най-ниския налог върху финансовите облаги от 6%, а страната ни и прилежаща Румъния са с по 10%, до момента в който Хърватия постанова 12% по този индикатор. Следват Гърция и Унгария с 15%.

Страни, като Белгия, Чехия, Грузия, Люксембург, Малта, Словения, Словакия, Швейцария и Турция не постановат налог върху финансовите облаги.

Защо Дания и Норвегия постановат висок налог върху финансовите облаги?

Франция ползва закрепен налог от 30% върху финансовите облаги, като хората с високи приходи заплащат още 4%.

Данъкоплатците с по-нисък приход имат опция да изберат финансовите облаги да бъдат обложени с прогресивните данъчни ставки за скъпи бумаги.

За акции, държани в период от две до осем години, може да се получи отстъпка от 50%, с облекчение от 65% за акции, държани повече от осем години.
 До 55% налог върху приходите на физическите лица - страните в Европа с най-високо облагане
До 55% налог върху приходите на физическите лица - страните в Европа с най-високо облагане

Къде на Стария континент се заплащат най-високите налози и къде най-ниски?

Финландия полза финансовите облаги и останалите приходи по настрана. За финансови приходи са финансови приходи се считат тези предприемачески действия, шерване на облаги и финансови облаги, приходи от продажба на дървен материал и приходи от дивиденти. Включени са също приходите от наеми.

Финландия има напредничав налог върху финансовите облаги, като приходите от капитал под 30 000 евро се таксуват с 30%. В същото време по-ниските налози върху финансовите облаги в страните от Източна и Югоизточна Европа, като Молдова, България и Румъния, наред с други, ги вършат привлекателни места за правене на бизнес за задгранични компании. Евтината земя и работна ръка, също способстват за това.

По-високите финансови налози нормално вършат хората са по-малко склонни да икономисват или да държат активите си за по-дълъг интервал от време. За вложителите налозите върху финансовите облаги могат да бъдат както изгода, по този начин и проклинание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР