[Капитал] Още по темата Кабинетът предлага да се търсят възможности

...
[Капитал] Още по темата Кабинетът предлага да се търсят възможности
Коментари Харесай

Призракът "Белене" се завръща

[Капитал] Още по тематиката
Кабинетът предлага да се търсят благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене "

Докладът на енергийния министър още на следващия ден ще бъде импортиран в Народното събрание и може да докара до анулация на решението, с което преди време планът бе блокиран
16 май 2018
Готов е отчетът за построяването на АЕЦ " Белене "

Документът ще бъде импортиран до дни в Народното събрание, сподели енергийният министър Теменужка Петкова
14 май 2018
Грабежът " Белене "

Загубите за данъкоплатците от безсмисления план са повече от половин КТБ
21 сеп 2016 Държавата още веднъж желае да съживи АЕЦ " Белене ", само че този път няма да харчи никакви пари. Това е главната теза на държавното управление и персонално на премиера Бойко Борисов за следващото рестартиране на плана, което беше оповестено тази седмица. " Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия ", съобщи при започване на седмицата и енергийният министър Теменужка Петкова.

" Проектът АЕЦ " Белене " или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да бъде осъществен - без държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на силата ", сподели в сряда (16 май) и вицепремиерът Томислав Дончев, откакто Министерският съвет утвърди отчета за построяването на атомната централа.

Това са положителни пожелания. Истината е друга и пристигна в прав текст от Москва. " Не знам да има вложител от която и да е страна в света, който би бил подготвен да осъществя нуклеарен план, без да получи гаранции за него. " Това сподели заместител генералният шеф на " Росатом " (руската компания, на която България поръча нуклеарно оборудване) Кирил Комаров по време на форума " Атомекспо ", който се организира на 14 и 15 май в съветския град Сочи. По думите му всеки вложител постоянно ще желае някакви гаранции. А какви тъкмо е въпрос на договаряния.

И в действителност в настоящите планове за АЕЦ в Европа на всички места има държавна поддръжка. За унгарския " Пакш 2 ", чийто строител е същата " Росатом ", финансирането е от междудържавен заем от Русия. В Турция, където съветската корпорация работи по създаване на АЕЦ " Аккую ", разноските са за сметка на вложителя. Но страната е предоставила гаранция за твърда закрепена цена, която е записана освен в междуправителственото съглашение, само че и в контракта сред строителя и локалната компания, отговаряща за изкупуването на цялата електрическа енергия - " Теташ ". Във Англия компанията EDF, която построява атомната централа Hinkley Point C получи обезпечена цена за създаденото електричество, под която държавното управление се ангажира да я компенсира.

Преглед на оригинала

Малко евентуално е тъкмо България да се трансформира в международен казус при построяването на нуклеарна централа като напълно частен план. Така че в случай че държавното управление в действителност държи на позицията си, то АЕЦ " Белене ", което ще излезе скъпо и няма да има пазар, ще си остане единствено план. В подобен случай обаче за какво към този момент половин година тече акция за оправдаване на потребността от такава централа - от поправения отчет на Българска академия на науките, през анализите на енергийното министерство до решението на кабинета от 16 май?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР