Капацитетът на междусистемната газова връзка Гърция-България може да бъде увеличен

...
Капацитетът на междусистемната газова връзка Гърция-България може да бъде увеличен
Коментари Харесай

Увеличават с 2 млрд. куб. м годишно капацитета на интерконектора България- Гърция

Капацитетът на междусистемната газова връзка Гърция-България може да бъде повишен от сегашните 3 милиарда куб. м до общо 5 милиарда куб. м годишно през 2025 година По разширението на потенциала на газопровода се работи от лятото на тази година. Следващите стъпки към завършването процеса се реализират от ICGB в съгласуваност с операторите на преносни системи в съседство. Това се споделя в известие на " АЙ СИ ДЖИ БИ " АД.

С приключването на необвързващата фаза на процеса са получени индикации за забележителен пазарен интерес към разширението на потенциала на газопровода. Обвързващата фаза е планувана за юли 2024 година Тогава търговците на сила и доставчиците на газ ще могат да заявяват сериозен, обвързващ ангажимент за запазване на потенциал. Информацията е обявена от изпълнителните шефове на ICGB Джордж Сатлас и Теодора Георгиева на среща на операторите на преносни системи от Вертикалния газов кулоар (Гърция, България, Румъния, Унгария).

Вече са направени отчети за оценка на търсенето. Предстои иницииране на взаимни механически изследвания за увеличение на потенциала в точките на свързване на газопровода със прилежащите преносни системи в Гърция и България.

Проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България (IGB) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " АЙ СИ ДЖИ БИ " АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%). ICGB е притежател на газопровода IGB, като финансира реализацията му, разпределя преносния му потенциал и получава приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът е обвързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система ( " Булгартрансгаз " ЕАД) в региона на Стара Загора. Общата му дължина е 182 км, диаметърът на тръбата е 32 " ", а плановият потенциал - до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планувано да може да се усили до 5 млрд.м3/год. с създаване на спомагателна компресорна станция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР