„Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч.

...
„Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч.
Коментари Харесай

Протест за спасяване на Халите

„ Каним всички софиянци на митинг тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, с цел да заявим изрично, че не желаеме Халите да бъдат напълно изменени както във връзка с интериора, по този начин и що се касае до функционалностите на закрит пазар”, декларира Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

Според деятелите от „ Спаси София “ желанието в постройката да бъде построен супермаркет е нездравословно по няколко аргументи. Първо, вътрешността на постройката ще претърпи съществени промени - ще бъде построен нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде отстранен. Два от общо четирите входа за гости се планува да бъдат закрити, с което ще се наруши връзката на постройката с околното пространство. „ Изцяло се трансформира и функционалността на постройката - от закрит пазар с голям брой дребни търговци Халите ще се трансфорат в следващия неопределен супермаркет. Това е неприятна вест за северните елементи на центъра, които и без друго съществено изостават от южните и имат потребност от смислени вложения, които да притеглят и задържат хората в района”, споделят градските деятели.

Протестът и живата верига имат няколко претенции отправени към другите управляващи. От „ Спаси София “ молят Министерството на културата да не съгласува сходен план преди да бъде изработен функционален и тримерен разбор за отражението върху постройката и региона, а архитектурният проект да бъде подложен на публично разискване.

Миналага седмица в най-новата Facebook графа на служебното държавно управление „ Властта приказва! Открито “ министърът на културата проф. Велислав Минеков разяснява.

„ Това, което е сложено като предпочитание от новите купувачи е сложено отпреди 2-3 години, тъй че въпросът е към предходните ръководещи за какво не е подложено на публично разискване. Това е активност, която не визира министерството на културата. Кой какво ще прави в личния си парцел е негова работа, като се изключи това, което е неразрешено от Закона. Халите имат потребност от голям ремонт и реституция. Ние ще държим да се резервира напълно фасадата, да се възвърне вътрешната структура и забравения шадраван вътре, който е част от стойносттта. Ние не можем да забраняваме активност “, обясни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР