Кане корсо е порода кучета, която произлиза от Италия. Според

...
Кане корсо е порода кучета, която произлиза от Италия. Според
Коментари Харесай

Отглеждане на Кане Корсо вкъщи

Кане корсо е порода кучета, която произлиза от Италия. Според осведомени породата е антична и нейни представители могат да се видят на художествени произведения, направени още преди епохи.

Тези кучета с внушителни размери били употребявани при лов на мечки и вълци. Служели и на пастирите, като пазели стадата с свине и крави. Породата се оказала скъпа и в охраняването на земи и жилища.

Днес кане корсо продължава да потвърждава своите незаменими качества, само че се изявява най-много като домакински любим. Кучето има релефно и мускулесто тяло, с което може да прави грациозни и добре преценени придвижвания.

Високо е съвсем 70 сантиметра и тежи към 50 кг. Космената му завивка е гъста, къса, лъскава и добре прилепнала към тялото. Тя е обагрена в черно, сиво, тигрово или кафеникаво.

Кане корсо е извънредно мъдро, правдиво и поддаващо се на дресировка куче. С тази порода обаче не трябва да се злоупотребява, защото в случай че кучето израсне нападателно, би могло постоянно да демонстрира неприязън към друго животно или човек.

Подобно на ротвайлер и доберман кане корсо доста елементарно се привързва към своя собственик и е подготвен на всичко, с цел да му угоди, в това число да влезе в борба и да се бори до края.

Ето за какво тези кучета би трябвало да се отглеждат единствено от доста спокойни и уравновесени душевен хора, защото в противоположен случай има риск да станат рискови за обществото.

Иначе кане корсо, което е отгледано в спокойна среда и то с нужната дисциплинираност, става положително и търпеливо куче. То в никакъв случай няма да нападне без причина някой инцидентен минувач.

Около него могат да минават разнообразни хора, само че кучето би тръгнало да ги нападна, единствено в случай че неговият притежател му даде знак. Дори и да бъде дразнено, вярно възпитаното четириного, би запасило успокоение и хладнокръвие.

Отглеждане на кане корсо в къща

Къщата е най-подходящото място за развъждане на този колос, защото той ще се нуждае от задоволително пространство, където да се разхожда на независимост. Можете да оставите кучето на двора, където то ще влезе в роля на правилен надзирател.

Ако предпочитате да отглеждате кучето вътре в къщата, не забравяйте да го пускате в градината, където да оставя единствено понякога. Така то ще придобие храброст и по-бързо ще се научи да се държи съответно и при ваше неявяване.

Преди да си вземете кане корсо, се уверете, че оградата ви задоволително висока и здрава. Все отново съществува сериозна заплаха, когато кучето поотрасне, то да я прескочи и да се озове на улицата, където да изплаши някого. Тъй като тези кучета имат и ловджийски инстинкт, се увличат и в преследването на кокошки, пуйки и патици.

Ако нямате желание да обграждате дома си с високи ограждения, е по-добре да се ориентирате към някоя по-дребна порода, която също би се вживяла като жандарм, като пинчер да вземем за пример.

 Кученце Кане корсо

Отглеждане на кане корсо в апартамент

Сигурно и сами към този момент сте се сетили, че апартаментът не е най-подходящото място за развъждане на кане корсо. В началото, когато са още дребни и относително дребни, палетата несъмнено не основават толкоз грижи по почистването като други дългокосмести породи като пекинез, померан и кокер шпаньол, само че доста скоро, щом кучето порасне, ще забележите, че то несъмнено не се усеща удобно в толкоз малко пространство.

Невъзможността на животното да се разхожда и да прави останалите си нужни физически извършения могат да го създадат нервно и неспокойно, а това пък, в случай че не е дресирано вярно, би могло да се отрази на общуването му с хора и животни.

Ако въпреки всичко по някаква причина ви се постанова да отглеждате тази порода в малко жилище, знайте, че ще се постанова да разхождате кучето най-малко три пъти дневно. Малките кученца имат потребност да бъдат извеждани и по-често.

Добре е извеждането на става постоянно едновременно, по този начин кучето ще може по-бързо да си построи режим. Ако вие самите обаче не спазвате тази поредност, има заплаха в един миг да се окажете с бушуващ и цапащ 50-килограмов псе вкъщи.

Кане корсо и други домашни любимци

Кучето от тази порода, което е придобило аристократични маниери, е доста умерено и в никакъв случай не би се нахвърлило без причина на котка или друго куче. Така че в случай че пробвате да отглеждате кане корсо с други домашни любимци, най-вероятно начинанието ви ще бъде сполучливо.

Въпреки това не е изключено да има и обрати, тъй че в случай че видите, че кане корсо не може да откри общ език с някои от другите ви питомници, по-добре не ги принуждавайте да влизат в контакт.

Кане корсо и дете

Кане корсо има способността да се схваща и с деца, само че за задачата кучето би трябвало да осъзнае някои правила, още до момента в който е бебе. Не бива да се разрешава на кучето да гони и дърпа облеклата на пищящи малчуганите, даже и да не го прави с неприятни планове.

Както към този момент споменахме, кучето има присъщ ловджийски инстинкт и при едни такива игри постоянно би могло да се увлече и без да желае да нарани някой завързак.

Освен това, в случай че му позволявате игри от този вид, има заплаха то да схване децата като дивеч. Ето за какво палето би трябвало да взе участие дружно с други деца единствено в такива игри, които са относително по-спокойни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР