Кандидатите за нови съдии в Конституционния съд бяха избрани от

...
Кандидатите за нови съдии в Конституционния съд бяха избрани от
Коментари Харесай

Юрист: Голяма част от конституционните съдии са били ярки политически личности

Кандидатите за нови съдии в Конституционния съд бяха определени от Народното събрание, поставиха клетва, в това няма нищо необичайно. Отсъствието на президента не е детайл от встъпване в пълномощията на новоизбраните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, кой ще участва на тази клетва е по-скоро протоколен акт. Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ юристът и юридически консултант на президента Желю Желев - Вержиния Велчева.

„ За мен би била спънка новите конституционни съдии да са докладчици по делата за назначението им и мандата им. Но чистото им присъединяване в тези каузи не е проблем “, сподели още тя.
Аз, почтено казано, не разбрах за какво им трябваше да вършат тази нелепост с 9-годишния мандат. Едно обикновено планиране по какъв начин действа Конституционният съд трябваше да докара до извода, че това е нелепост, даже в случай че не гледаме решението на Конституционен съд. Няма по какъв начин хора, които встъпват в забавяне, да имат цялостен мандат. Това обърква цялата процедура по възобновяване.
Една огромна част от конституционните съдии досега са били ярки политически персони с всичките позитиви и негативи за това, само че са били определени за конституционни съдии. Няма направени критерии по които да се прави оценка професионалната склонност, съобщи Вержиния Велчева.
Не мога да схвана този блян във всичко да се търси скандал в последно време, който се подема от истерични политици и от медиите. Моят укор към всички НПО-та, които подлагат на критика, за какво те не предложиха една кандидатура, която да влезне в социална полемика.
Прави са партиите в реакциите си, тъй като това бяха кандидатурите в Народно събрание, никой не предложи на публично разискване друга кандидатура, в това число Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ. Държанието на президента е някак си дребнаво заядливо, само че някак си глупава проява. Той не може да преглътне, че ролята, в която се изживяваше в продължение на две години, му беше отнета, уточни още Велчева.

Цялото изявление гледайте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР