Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ Васил Терзиев призна

...
Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ Васил Терзиев призна
Коментари Харесай

Васил Терзиев: За старта на Телерик спестявахме от заплати, ПП-ДБ не се притесняваха от десарското минало на рода ми

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ Васил Терзиев призна през днешния ден в изявление за БНР, че е предизвестил партиите, които са го издигнали, за казуса със фамилния му генезис, само че те решили, че няма риск за номинацията му.

" Знаех, че фамилията ми ще бъде тематика. Затова още първоначално споделих с партиите, които ме поддържат, с цел да преценим дружно дали това съставлява неизпълним риск. Да се претегли какво съм постигнал аз като човек, в какво имам вяра, какво мога да дам в тази акция. И какво седи като тематики, които могат да се експлоатират. Нищо изненадващо няма. Това е модел, който и в други акции сме го виждали развъртян, където се минава към оклеветяване на претендента. Разделяй и владей ", посочиТерзиев в отговор на обвиняванията, че е правоприемник на партизански жанр, надълбоко обвързван с Държавна сигурност.

Терзиев дефинира като извънредно грозна и неотиваща на един президент репликата на Румен Радев, че " човек, който се отхвърля от родителите си, ще се отхвърли и от страната си ".

" Със сигурност аз не съм се отрекъл от родителите си. Няма по какъв начин да се отрека и не бих го направил! Това, че считам комунистическият режим за незаконен, е по този начин. Защо обаче Радев не види какво съм направил през годините като човек, който " предава " родината си? Създал съм хиляди работни места, десетки хиляди - косвено, докарал съм в страната вложения за милиарди, вложил съм милиони персонални пари в обучение и обществени дела. Това ли е профилът на индивида, който предава родината си?, риторично попита претендентът на ПП-ДБ за кмет на София.

Той още веднъж се впусна да разяснява тематиката за Държавна сигурност, само че отново оказа извънредно неопитен.

" С тематиката за Държавна сигурност диалогът се измества от тези, които са организирали по-голямата част от прехода и са зад системата, която желаеме да променим. Аз съм последовател да се реши този проблем генерално, а не изборно. Да се откри метод да бъдат отворени досиетата, с цел да се постави точка на този метод да се прави политика. Да бъдат отворени всички досиета по-широко и да не могат повече да се употребяват като оръжие ", счита Терзиев.

И двете му оферти са извънредно спорни. Досиетата от дълго време са отворени и са обществено налични посредством Комисията по досиетата, като се изключи тези, които евентуално са укрити и унищожени от някогашни чиновници на Държавна сигурност, какви са и хората в фамилията му. Терзиев приказва за по-широко отваряне на досиетата, без да изяснява какво има тъкмо поради. Но е извънредно смущаващо, че към този момент цялостен месец мълчи за апела, който насочи към него проверяващият публицист Христо Христов - фамилията му да даде единодушие да бъдат прочетени кадровите каузи на дядо му и татко му. Ето това би било значима стъпка за по-широк достъп до документите на репресивната работа от времето на комунизма, за какъвто Терзиев упорства.

Успелият предприемач изрично отхвърли изказванията, че са получили Държавна сигурност милион, с цел да започват бизнеса си, както и отхвърли в миналото да са прибирали Държавна сигурност милион, като посочи: " Нямаме никакви задължения и отговорности към сходни структури. Ние започнахме като част от " Кимкооп ", тъй като не искахме да записваме компания. Единствените пари, с които тази активност прерасна в компания " Телерик ", са пари, които сме спестявали от заплати аз, Светозар, Бойко и Христо. Компанията е финансирана само от средства на клиенти, които са купували от нас артикули ", изясни Терзиев.

Но и тук думите му звучат неубедително, тъй като не дава съответен отговор за какво към " Кимкооп " кръжи цяло съзвездие от сътрудници и офицери на Държавна сигурност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР