Кандидатът на Продължаваме промяната - Демократична България за премиер Николай

...
Кандидатът на Продължаваме промяната - Демократична България за премиер Николай
Коментари Харесай

Денков и Габриел продължават да се чуват по телефона

Кандидатът на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър председател Николай Денков и претендентът на ГЕРБ за същия пост Мария Габриел не престават да се чуват по телефона и откакто за сформиране на държавно управление, което двамата да оглавяват на ротационен принцип за по 9 месеца.

В интрвю за Би Ти Ви Денков сподели, че има нейното позволение да огласи, че диаогът не е спирал и че са се чули по телефона и през днешния ден. По думите му е нужно време, с цел да се успокоят страстите след от вътрешнопартийни диалози на " Продължаваме промяната ", а някои изречения да бъдат разяснени и коментирани, тъй като се преразказват погрешно. Като образец даде изказванията за смени на учебни шефове, които мощно обезпокоиха ГЕРБ - нещо, което въобще не е обсъждано в партията му. " Ставаше дума за шефове в администрацията в системата на образованието, а никога не за шефове на учебни заведения, сподели той.

Денков счита, че договарянията би трябвало да продължат от точката, на която са спрели. Той позволи персоналният състав на кабинета " още да се деполитизира ",, само че и подсети, че множеството от хората в " Продължаваме промяната " са сами по себе си специалисти, влезнали след това в политиката, и двете функционалности мъчно могат да се разграничат. Даде за образец себе си като участник в държавно управление на ГЕРБ без да е " човек на ГЕРБ ".

По сходен метод изясни и казаното за промените в специфичните служби като подсети, че се е говорело небрежно, а " не като на изявление " с цялостни фрази. Намерението е да се промени законодателството, тъй че да се върне контролът на Народното събрание върху назначенията, който в този момент е в президентската институция. " С дългото ръководство на служебното държавно управление това разделяне (на отговорностите сред властите) изчезва. Идеята тук е да се върне истинската концепция на конституцията ", разясни той. " Съгласуването с посолства ", което възмути останалите политически сили, изясни с процедурата за допуск до секрети на НАТО, която по този начин или другояче всички шефове на служби минават.

Каза, че въпросът с смяна в поредността на ротацията сред него и Габриел не е обсъждан, тъй като поредността е съдържателна.

" В диалога има неща коит оможеда се подлагат на критика, може би не би трябвало да бъдат казвани, само че е прочувствено среща, от която се чака тежко решение, а претекстовете са блогородни - фактически желаеме да променим България и фактически е доста мъчно. Имам чувството, че и ГЕРБ и ние имаме предпочитание за държавно управление. Да забележим кое ще надделее -, които не споделям, или нашите с Мария Габриел ", приключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР