Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров даде

...
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров даде
Коментари Харесай

Костадин Димитров, ГЕРБ: Приоритет е нов мост над Марица и транспортни връзки между кварталите

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров даде изявление пред радио „ Фокус за шест  от тактиките, които са съществени в развиването на един град -   " Градоустройство и инфраструктура ", " Чисти, зелени и умни градове ", " Град - другар на децата ", " Пътна сигурност ", " Здравеопазване " и " Отворено и транспарантно ръководство ".
Прочетете още
-Г-н Димитров, предлагам Ви да стартираме с първата тактика, която ще приложите, в случай че на следващия ден седнете в кметския стол. " Градоустройство и инфраструктура ", кои са главните проблеми на град Пловдив?

- Всички пловдивчани знаят, че сега имаме транспортен проблем. Започнаха значително поправки, които са с неразбираем край. Това, което би трябвало да се направи незабавно в град Пловдив, е решение на казуса с транспортния трафик. Имаме региони, които са безусловно затворени от всички направления. Това са регион " Южен " и регион " Северен ".  Стратегически видяно обаче развиването на града ни е обвързвано и с намиране метод за съгласуваност сред обособените квартали. Ако от идейна позиция е значим Околовръстният път на Пловдив и опцията да минете около града, а не през него, отивайки към Родопската яка, то свързаността на кварталите също е значима, тъй като, съгласете се, само че да преминеш от " Южен " към " Тракия " си е премеждие.

Ако бъде затворен и бул. " Кукленско шосе ", който е в ремонт сега, който заради някакви аргументи е спрял, то тогава прекосяването ще е още по-трудно. Така че една пътна взаимозависимост, един маршрут, който дава пряк достъп сред двата квартала е значим.

От друга позиция, бул. " Северен " е от стратегическо значение. Бях на предизборна акция в квартала и мога да кажа, че защото " Брезовско шосе " е затворено, проблем имат търговците, които са там в търговиите, към този момент има и банкрутирали бизнеси.

И това е доста неприятно, тъй като, в днешно време, пътят да ти е затворен, когато имаш бизнес, в действителност е неприятно и води до неприятни последици. Ние се ангажираме с това освен да отворим, колкото се може по-бързо " Голямоконарско шосе " и с това да решим казуса с " Брезовско шосе ", само че по-късно да стартираме по този начин чакания ремонт на " Рогошко шосе " и да стартираме процедура по построяването на бул. " Северен ", където към този момент имаме подготвен абстрактен план.

Всъщност, значим е и мостът, който предвиждаме в нашата стратегия, продължението на бул. " Копривщица ". Новият мост над река Марица е значим, тъй като той освен свързва два региона, той дава изключителна опция от София непосредствено да се свържеш и да стигнеш до регион " Западен ".

Относно Бетонния мост, там имаме пробив на Гарата, който някак си запуши " Христо Ботев ". Говоря Ви елементи, тъй като желая пловдивчани ясно да чуят, че ние сме осведомени с всеки един проблем, който ги касае тях.

Проектът за пробива е обвързван с плана за преустройване на Бетонния мост и ние би трябвало незабавно да имаме среща с министъра на превоза и да настояваме за това, ремонтът би трябвало да е допустимо в най-кратки периоди. Ако могат да се разминат двата плана, да бъде пусната едната артерия, и по-късно затворена другата, ще бъдат удовлетворени жителите на " Кючук Париж ".

От стратегическо значение е освен инфраструктурата. Пловдив се разраства, само че се разраства в средата, разраства се вътре в самия град, разраства се отвесно. Ние би трябвало да се създадем всичко допустимо той да се разраства хоризонтално. И спазването на всички строителни правила при новоизграждащите се кооперации, жилища, жилищни блокове, би трябвало да е приоритет в нашата стратегия и това сме го казвали няколко пъти към този момент.

- Вие сте умел кмет към този момент 3 мандата на регион “Тракия " в Пловдив, от 2011 година насам. Преди това сте работили като заместник-кмет в регион " Централен ", вицепрезидент също по този начин на Българската федерация по таекуон-до ITF. ГЕРБ ви гласоподава доверие, на какво отдавате това нещо, това решение на партията? Борисов загатна, когато Ви показа за претендент на конференцията, че сте спокоен и безмълвен човек, само че пък трудолюбив.

- Стигнахме дотук, това са градиращи стадии от развиването. Първо, аз благодаря на Изпълнителна комисия, на всички членове на партия ГЕРБ в Пловдив, които ме предложиха. Благодаря на военачалник Борисов за гласуваното доверие. Междудругото, аз и 2019 година бях номиниран с най-вече възможни гласове за кмет на града. Сега, в тази ситуация считам, че по-трудната стъпка ще бъде да спечелим изборите, а най-сложното ще бъде да управляваме добре. Защото имаме доста проблеми, решението на които би трябвало да стартира с доста мощен старт.

Не приказваме единствено за превоз. Чистотата в Пловдив е през последните 4 години, не на това равнище, което аз бих желал. Една от аргументите да се съглася, постоянно съм казвал е това, че от това състояние, в което аз бях като областен кмет, проблемите, които зависеха от мен, съм ги решавал на 100 %. Но тези, които са по някаква причин,а независещи от районния кмет, ми беше много мъчно да намеря решения. Визирам озеленяването, имам предвид превоза, проблеми с водоподаването. Така че съм мощно стимулиран, когато имаме опция и позиция от по-висока стълбичка да решаваме проблемите, да имаме по-голяма успеваемост и несъмнено, по-лесно за решение.

-Споменахте канализацията, водоснабдяването, значими тематики и значими проблеми. Къде в Пловдив, шестте региона, знаем кои са те, има нужда този проблем да бъде решен?

-Започваме незабавно, синхронът сред Общината и държавното дружество ВиК е комплициран. Аз съумях на няколко пъти да го осъществявам като цялост сред двете институции и да създадем преасфалтиране на инфраструктура, където бяха заменени преди този момент водопроводът и канализацията. Предстои такава замяна и на бул. " Кукленско шосе ", примерно. Всички планове, които са огромни, те по някакъв метод засягат и водопровода, или по различен метод археологията. Така че свързаността сред институциите е доста значима сега.

Показал съм в годините диалогичност, посочил съм, че мога да блъскам на непознати порти и да не отстъпвам интереса на пловдивчани и жителите на регион " Тракия ". От това би трябвало да си вадим извода дали ще съумея отсега нататък.

-А що се отнася до паркирането, зоните за паркиране, на какво ще обърнете внимание Вие и каква тактика ще приложите?

-Смятам, че паркирането като проблем би трябвало да го изкараме като позитив. В " Тракия " успяхме да синхронизираме близо 2000 места, непокътнати от жителите, където те си заплащат една такса. Навремето имахме сполучлива политика с премахването на гаражите и по този начин да се запазят паркоместа. Паркирането както има неспособност за паркиране и ние би трябвало да сътворяваме опция на жителите да паркират покрай дома си, би трябвало да се знае, че това е едно от доходоносните пера, което ще бъде и един дънер на община Пловдив за събиране на доходи.

Смея да настоявам, че когато човек желае да си паркира покрай у дома и е подготвен да заплати за това нещо, ние не би трябвало да му споделяме " не ", а в противен случай. Трябва да го подтикваме и колкото се може по-бързо да пълним общинската хазна и да задоволяваме условията на жителите.

-Споменахте обаче регион “Тракия ", вашия регион, в случай че мога по този начин да се изразя. Но ще обърнете ли внимание и на останали 5 региона? Защото, давате образец с “Тракия ", обикновено е да давате образец с “Тракия "?

Ние сме били постоянно в доста положителни връзки и доста добър екип бяхме всички районни кметове. Дори и през предходния мандат, няма да укривам, тогава имахме няколко спора с кмета на града, само че постоянно сме работили дружно. И повярвайте ми, аз съм живял с техните проблеми, тъй че няма тематика, която да не сме обсъждали било то на някое от нашите събирания или в неофициална конюнктура. Така че съм осведомен с проблемите на множеството региони. Скоро бяхме в кв. " Коматево " и жителите си споделиха каква им е болката, бяхме и в " Северен ", следва обход на " Източен ", " Западен " и регион " Централен ".

-Относно втората тактика - " Чист, зелен и интелигентен град Пловдив ", какви са Ви проектите?

- Тук имаме доста какво да кажем. Знаете ли, ние по-трудния път го извървяхме. Когато приказваме за разделно събиране, да вземем за пример, доста от нашите майки и татковци се върнаха от работа в чужбина. Те там са се научили на разделно събиране. Много от нашите връстници и млади фамилии са съвременни и събират разделно. Но какво предлагаме ние като услуга? Контейнерите за хартия са с дребен отвор, хартията към този момент не е забавна и няма потребност отворът да е толкоз дребен, приказвам ви за доста значим подробност.

Контейнерите, които се за пластмаса, която се усили неведнъж като ползване, не могат да я поберат. Това изисква по-често събиране на разделните контейнери. Освен това ние в града съвсем нямаме място за сметосъбиране, където не се е появило бунище. Тук би трябвало да се наложат и прецизни правила по отношение на това кои непотребни уреди къде би трябвало да се изхвърлят. Има график по регионите, където " Чистота " се грижи доста прецизно, само че стягане на ограниченията по това всеки жител да съблюдава разпоредбите, в действителност е от наш приоритет.

Освен това, има на доста малко места подземни контейнери. Това би трябвало да се усили - като места за изхвърляне на боклуците от жителите. Всъщност почистването на града, запрашеността ще ни бъде приоритет. И тук ние ще поставим доста старания, при всички положения ще разчитаме на автоматизация на процеса, ще разчитаме на доста по-добра подготовка на самите хора, които се грижат освен за почистването, само че и за озеленяването. Съгласете се, че в случай че подредим озеленяването на града на някаква етапност, то имаме веднъж грижа за зелените площи, по-късно събиране на листата.

- За " Зелен Пловдив " какво ще извършите? Има ли нужда гр. Пловдив от още паркове, и места за отдих? И къде има опция да се създадат такива?

Ние показахме в годините, че имаме грижа към зелената система. Единственото по рода си увеличение на парковете със 70 дка.  Изграждане на извънредно комфортен, прелестен, съвременен нов парк 2019 и в центъра на кв. " Тракия ", започване на работа по парка " Кан Крум ". Зелените площи ще ни бъдат приоритет и ние сме го посочили в предишното. Още повече че в парковете, ние успяхме в Общия организационен проект да обособим още 2 парцела, които да бъдат част от парка.

Имали сме години, когато благодарение на донори сме засявали над 1000 дръвчета в регион " Тракия ". Това ще продължи като самодейност и зелените площи, някак си би трябвало да надградим системата. Досега си мисля, че инфраструктурата, в случай че е значима, то зелената повърхност до самата инфраструктура е също толкоз значима. Дървото, посадено до булеварда, ни е значимо, колкото и самият бул. - Пешеходната алея ни е значима, колкото и градинката до пешеходната алея. Така че там ние ще насочим нашия фокус и си мисля, че съвременно озеленяване с доста поливни системи, с съответна грижа за всички зелени елементи, които са на град Пловдив е това, което би трябвало да предоставим на пловдивчани.
-Каква тактика ще приложите за децата, за най-малките и грижата за тях?

Тук още веднъж мога да дам образец. 2019 година ние имахме план за детска градина в регион " Тракия ". Успяхме да го осъществяваме благодарение на Община Пловдив, само че когато май месец имах посещаване в Голяма община ми споделиха, че няма да можем да я отворим през септември.

Ние положихме доста старания да организираме поръчка по обзавеждане и всички нужни елементи, с цел да може тя септември месец да бъде отворена. Не знам за какво, още веднъж се бавим с това откриване на над 200 места в детските градини в " Тракия " и в Пловдив.

-Не ви ли дадоха пояснение за какво?

Има си някакви механически аргументи, само че, съгласете се, че едно положително обмисляне може да даде ясна визия за това по кое време ще отворим градината и по кое време ще пуснем децата. Изпускаме периодите септември месец над 50 деца не можаха да се възползват от това украшение, което сме създали в квартала. Така че по оперативните стратегии има доста благоприятни условия и аз съм сигурен, че казусът с детските градини и яслите е намалял фрапантно, само че ще бъде решен.

Тридесет години нямаше нова детска ясла и 2012-2013 година ние открихме такава като приказка. Така че тук ние можем да кажем, че програмата си върви, в противен случай, с едно доста положително обмисляне можем да засилим темповете и да открием колкото се може повече детски заведения. Още повече че градът разполага с терени за такива и в случай че имаме положително финансиране и обмисляне, можем да имаме доста огромен триумф.

-Можем ли да кажем къде са тези терени, в кои региони?

-Аз мога да кажа, че следва разкриване на доста детски градини. Някак си локалната администрация в лицето на Здравко Димитров започна доста инфраструктурни планове, само че не можа да ги приключи. Така че ще имаме опция да открием много такива както в другите квартали, по този начин и тези, които са в " Тракия ".

-Добре, прекосяваме към идната тактика " Пътна сигурност " доста значима тематика, господин Димитров, Вашата тактика и какво ще извършите, в случай че на следващия ден седнете в кметския стол?

-Изключително сме насочили вниманието си към сигурността и сигнализацията на пешеходните пътеки. В годините бяха осветени някои от тях. Ние показахме, че имаме грижа. Мое беше предлагането, примерно дежурният преподавател да излиза в пиков час, когато учениците идват, и по някакъв метод, както сме го виждали в чужбина, да превежда децата през пешеходната пътека. Такива практики би трябвало да се умножават в град Пловдив. Всички пешеходни пътеки би трябвало да бъдат актуализирани. Няколко пъти сме разговаряли с общинското дружество " Организация и надзор на превоза " за уточнение и фокусиране на проблематиката със сигнализацията на  пешеходните пътеки и там би трябвало да поставим повече старания. Може би боята би трябвало да е по-качествена, може би знаците би трябвало да са с по-светло отразяващи резултати.

Осветеността в късните часове също ни е значима, значимо е и по някакъв метод да има предварителна защита в тази посока. Ние сме създали доста зони, където децата могат да се образоват по безвредно придвижване в детските градини. Имаме такива разположени и в парковете, и това ще го създадем и във всички градини в  Пловдив.

- Казахте, че в Пловдив има основни кръстовища, на които може да се понижи скоростта и до какъв брой? Нека малко по-подробно да разкажем?

Превенцията е значима. Важно е да се понижава скоростта освен като знак, освен като напътствие, а и да има някаква автоматизация на процеса, нещо, което да разсъни водачите, когато те са улисани в всекидневието. Така че тук по-скоро бихме споделили, че намаляването на скоростта би трябвало да е с шумна настилка или с трудности, които да понижават тяхната ускореност.

-Като приказваме за предварителна защита, по какъв начин ще стимулирате водачите да карат по-безопасно, и несъмнено, с разум да го вършат всичко това?

Може би тук отговорът е камери. Камери и наказания. Знаете ли, в Пловдив някак си не се случи този огромен план за видеонаблюдението. Някак си не можаха да се слагат камери на всички кръстовища. Аз сега осъществявам един подобен план, отново в " Тракия ", който ще обезопаси освен един бул., ами ще бъде затруднение за тези младежи, които вземат участие в гонки. Така че камерите би трябвало да бъдат тласък и всеки един общински началник би трябвало да знае, че това е предварителната защита. Ние ще поставим доста старания за осъществяване на този план. Трябва да се знае, че реализирането му в цялостен мащаб, в случай че е мъчно, ще го стартираме регион по регион и да се надяваме, че по-голямата сигурност ще е това, което ще бъде реализирано с видеонаблюдението.

-Споменавайки за този огромен план с видеонаблюдението и слагането на камери на всички места в  Пловдив, какви други основни значими инфраструктурни планове са налице и ще се заемете с тях, в случай че на следващия ден седнете в кметския стол?

-Винаги сме казвали, че река Марица е нашето богатство. Винаги сме казвали Градът на седемте тепета. Не знам по кое време за последно сте ходили на някой от нашите хълмове и по кое време сте виждали гледката от горната страна. Недостъпността на тези хубости и това, че сега река Марица от един позитив за града и за Тракийската равнина се е трансформирала в една джунгла, която има потребност от обезопасяване. Повярвайте ми, ние се чудим по какъв начин да обезопасим реката, а не се опитваме да надграждаме това, което е тя за пловдивчани. Тук ние ще поставим доста старания за това да започва някакъв план за река Марица. Ще поставим доста старания за това хълмовете да бъдат привлекателно място. Скоро имах диалог с пловдивски общественици, които ме молеха да спасим растителността по тепетата, поливни системи и грижа съответна за нашето благосъстояние, това, което предлагаме за в бъдеще, надяваме се в действителност пловдивчани да го оценят като тактика.

-Друг план инфраструктурен освен Марица, видеонаблюдението?

Разбира се, значими са и транспортните връзки, за които ние споменахме. Но културно-историческото завещание.

-Много значимо и основно за град Пловдив.

Да. Бях на Античния конгрес, където нашите предшественици са се събирали преди години. Знаете ли, че от центъра на града, минавайки през разкопките, минавайки през разнообразни столетия от развиването на най-стария жив град в Европа, ние стигаме до Базиликата. Прекрасно място, което сега е непосещаемо. Буквално на крачки от Главната, която гъмжи от народ, имаме прелестно местенце, където да се любуваме на артефакти и то не е посещавано от пловдивчани и от туристи. Там би трябвало да поставим повече старания за експониране на всички разкопки, които ние сме създали в годините. За това да покажем другите пластове на развиване на града и за това освен туристите, само че и пловдивчани да прекарват прелестно свободното си време.

-Говорейки си за тези огромни планове и значими за пловдивчани, какво е значимо да отбележим за транспарантното ръководство? Как Вие ще следите за него - Вашата тактика за " Отворено транспарантно ръководство "?

-Аз съм сигурен, че пловдивчани ще наблюдават за него. Аз съм сигурен, че всяка една моя неточност ще бъде ясно показвана. И в годините сме показвали, че си поправяме грешките и можем да бъдем доста близо до тях. Дотук не е имало сряда, в която аз да не съм приемал поданици на квартала, и освен. Напоследък, доста пловдивчани идваха в " Тракия ", с цел да им бъде решен някакъв проблем. Близостта до хората ще бъде приоритет, както е била и до момента.

Надявам се, тук да успеем да създадем по-мениджърски метод, тъй че да имаме тази непосредственост освен в Централната градска част, освен в Голяма община, а и във всички региони и кметства, за което ще упорствам пред сътрудниците районни кметове за в бъдеще и разгадавам на тяхното подпомагане в тази посока.

- Грижата за хората, значима тактика “Здравеопазване ", каква ще бъде вашата в тази посока? Достъпност до здравните услуги, има ли нужда гр. Пловдив повече да обърне внимание на този значим бранш?

-Общинското опазване на здравето би трябвало да е приоритет. Ние имаме проблем със Спортния диспансер, зона, която е покрай спортното украшение на България - Гребен канал, спортното учебно заведение, спортни зали, спортни стадиони, стадион " Пловдив ". И там, някак си свързаността се счупи, някак си нямаме цялостното обгръщане на спортистите, а и освен.

Представете си, в случай че всички деца превантивно минат през едни прегледи през този диспансер. Тогава ще можем да вдигнем равнището на диспансера, а и децата ще могат да имат едни резултати, които ще им покажат в коя посока да се движат, дали повече би трябвало да спортуват. Как е тяхното хранене? Тази предварителна защита е извънредно значима за нас. Кожният диспансер, няколко пъти оказваме помощ на водителя, на шефа на Кожния диспансер за неговото избавяне, за дребните поправки, които са направени там. Знаете ли, че той е единствен за региона на Пловдив, тъй че там също би трябвало да насочим нашите старания. Различните ДКЦ-та, които са по кварталите и градските лечебни заведения също ще ни бъдат приоритет.

Пловдивчани, дано да вдигнем духа на нашия град. Гласувайте в изборния ден с бюлетина № 7 за кмет на града, за областен кмет, и за общински съвет.


Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР