Канал на Шлем Каналът на Шлем е малък канал в окото,

...
Канал на Шлем
Каналът на Шлем е малък канал в окото,
Коментари Харесай

11 органа от човешкото тяло, кръстени на хора

Канал на Шлем

Каналът на Шлем е дребен канал в окото, по който се движи течността, намираща се сред лещата и роговицата. Кръстен е на немския анатом и професор в Университета в Берлин Фридрих Шлем, който открива и корнеалните нерви.

Фалопиева тръба

Фалопиевата или маточната тръба е орган у полово зрелите дами. Кръстен е на италианския анатом от 16 век Габриеле Фалопио. Въпреки че концентрира работата си главно върху главата, той прави проучвания и върху репродуктивната система. Освен тези открития, Фалопио учи сифилиса и получава самопризнание за спонсорирането на първия клинично извършен опит за приложимост на кондоми през 1546 година. Те са направени от химически обработен лен и съгласно Фалопио понижават вероятността от заразяване със сифилис.

Острови на Лангерханс

Островите на Лангерханс се намират навътре в панкреаса и съдържат ендокринни кафези. Макар че съставляват единствено 1-2% от масата на панкреаса, те имат извънредно значима функционалност. Кръстени са на Пол Лангерханс – немски патолог от 19 век. Той прави своето изобретение, когато е на 22-годишна възраст и го разказва като „ острови с кафези в панкреаса “.

Клетки на Лангерханс

Когато е единствено на 21 години Лангерханс открива и разказва клетките на Лангерханс – кожни кафези, свързани с имунната система. Въпреки че неправилно допуска, че те имат общо с нервната система, Лангерханс е първият, който ги изолира, по тази причина носят неговото име.

Кортев орган (Орган на Корти)

Малкият орган, намиращ се навътре в ушите при бозайниците, правещ слуха вероятен, е кръстен на италианския анатом Алфонсо Джакомо Корти, който го открива през 1851 година.

Жлези на Купър

Те се намират в основата на пениса и са кръстени на Уилям Купър, английски анатом от 18 век, който прави и най-ранното им изложение.

Бартолинови жлези

Тези жлези овлажняват вагината по същия метод, по който жлезите на Купър приготвят уретрата за полова интензивност. Името им идва от датския анатом Каспар Бартолин Младши, който първи ги разказва. Открития като тези не са необикновени за фамилията. Дядо му, Каспар Бартолин Старши, разгласява първото изложение на обонятелния нерв, а татко му Томас Бартолин прави първото в детайли проучване на човешката лимфна система.

Бауманова капсула, мембрана на Бауман и Бауманови жлези

Тези три елементи на тялото са кръстени на британския анатом от 19 век сър Уилям Бауман, който разказва структурата на Баумановата капсула през 1842 година, когато е 25-годишен.

Евстахиеви тръби

Тръбичката, свързваща междинното ухо с горната част на фаринкса, се назовава Евстахиева тръба и е кръстена на италианския академик от 16 век Бартоломео Евстахи(й).Той прави голям брой открития, свързани със структурата на ухото и през днешния ден е прочут като един от бащите на човешката анатомия. За страдание не е приет задоволително приживе. През 1552 година той приключва текста „ Anatomical Engravings ”, само че не посмява да разгласява работата си от боязън, че ще бъде отстранен от католическата черква. Ръкописът е оповестен едвам през 1714 година и тогава се хвърля светлина върху напредналите знания на Евстахий.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР