Канадското правителство се договори да плати на трима араби, които

...
Канадското правителство се договори да плати на трима араби, които
Коментари Харесай

Трима задържани за тероризъм взеха $31,3 милиона

Канадското държавно управление се контракти да заплати на трима араби, които бяха непозволено упрекнати в тероризъм 31,3 милиона $, заяви CTV News. Тримата мъже - Абдула Алмалки, Ахмад ел-Маати и Муйед Нуредин, били упрекнати за връзки с терористи и бил разпитвани в сирийски затвори. Не се споделя по какъв начин са разпределени парите межуд тях.

Преди това те подали искове за по 100 хиляди $ против Канадското държавно управление. В тях те твърдели, че са им унищожени репутациите и са сломени физически и душевен. На нито един от мъжете не е предявено публично обвиняване за тероризъм, а оттова не е и заставал пред съд.

Мъжете били арестувани в Сирия по друго време. Бившият камионджия Ел-Маати бил задържан през 2001 година откакто отишъл в Дамаск на личната си женитба. Канадските управляващи го заподозрели в обмисляне на офанзиви по нуклеарни обекти поради карти, които разкрили в камиона му. Така и не стигнал до сватбата си.

Инженер Алмалки прекарал в сирийски затвор 22 месеца от началото на 2002 година. Преди това полицията и канадското разузнаване пуснали интернационално предизвестие, че е в листата за наблюдаване.

При разпитите Алмалки признал, че е асистент на Бин Ладен. След това се отказал от думите си. Заради багра, който получил, още не може да върви.

Нуредин е шеф на ислямско учебно заведение в Торонто. През 2003 година пресякъл Иракската граница с цел да посети семйството си. Името му попадало в бюлетина изпратен от Канада до Централно разузнавателно управление на САЩ. Така той бил арестуван непозволено 34 дни. /Марица.бг

Редакция и превод Росен САРЪМОВ

тагове тероризъм 31 3 милиона долара
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР