Канадският сфинкс не е порода котка за всеки. Тя не

...
Канадският сфинкс не е порода котка за всеки. Тя не
Коментари Харесай

Грижи при отглеждане на канадски сфинкс

Канадският сфинкс не е порода котка за всеки. Тя не покрива визията за пухкаво мъркащо котаче. Можем да определим котката от тази порода като необикновена на външен тип, само че пък забавна и любяща по темперамент.

Основната отличителна линия на породата е неналичието на четина. Този факт предопределя и основните моменти в грижата за домашния любим от порода канадски сфинкс. Кожата им е доста капризна и това основава редица компликации. Трябва непрекъснато да се следи кожата на животното поради евентуалните гъбични инфекции, които са упорити и се лекуват мъчно.

Всичко идва от огромното количество мазнини, отделяни от кожата на сфинкса. Мастните жлези работят, с цел да защитят домашния питомец от въздействията на околната среда. Всякаква нечистотия може да се прилепи към мазния филм, бактериите си намират място в гънките на кожата, развъждат се и провокират инфекции. Нужно е всяка седмица котето да се къпе или изтрива с хипоалергенни кърпички за сензитивна кожа.

Прекаленото количество лой обаче е индикация, че писаната не се храни вярно - или приема прекомерно мазна храна, или че има някакво заболяване.

При сфинкса космите, които порастват в ушите, са доста малко и това ги прави по-податливи на струпване на нечистотия. Те създават и прекомерно доста ушна тиня. Като се смеси с мръсотията, тя може да запуши ушния канал и животното да развие отит. Той може да премине от външен във вътрешен и котето да загуби слуха си или да се стигне до драматичен край.

Продуктите за грижа за канадския сфинкс би трябвало да бъдат непрекъснато налични. Шампоаните се сортират за котки без четина, с противогъбичен резултат, а котешките кърпички е нужно да бъдат хипоалергенни и без мирис.

 грижи за развъждане на канадски сфинкс Снимка: HairlessCatBlog

Ушите на котката би трябвало да се почистват с тампон, потънал в специфичен лосион за уши един път в седмицата.

Очите също се почистват един път седмично с тампон, потънал в лосион за разчистване или с преварена хладка вода, сходно на грижата за очите при останалите котешки породи.

При канадския сфинкс има и една характерна грижа, тя е за брадичката на котето. Много постоянно те получават акне на брадичката, по тази причина е нужно мястото да се измива с мек антибактериален сапун, да се изплаква с хладка вода, а при развиване на кожното заболяване да се потърси лекарска помощ.

Рязането на ноктите на канадския сфинкс се постанова, защото заради липса на четина лой се натрупва и под ноктите им, което изисква те да бъдат почиствани с четка и от време на време подрязвани със специфична ножица.

Канадският сфинкс е порода, предразположена към гингивит и пародонтит и по тази причина почистването на зъбите на котката е наложителна операция, която би трябвало да се прави 2 пъти в месеца. Нужни са специфични четки и пасти за зъби. Ако котката се храни единствено с твърда гранулирана храна, тази нужда може да отпадне.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР