Канадският сфинкс е странно изглеждаща котка поради отсъствието на козина.

...
Канадският сфинкс е странно изглеждаща котка поради отсъствието на козина.
Коментари Харесай

Съвети при хранене на канадски сфинкс

Канадският сфинкс е необичайно изглеждаща котка заради отсъствието на четина. Този факт се отразява върху нейния живот в доста необятен аспект. Метаболизмът на канадския сфинкс е доста по-бърз, в сравнение с е на останалите породи котки.

Това се отразява директно на питателните потребности на животното. То се нуждае от повече храна и по-специфична. Затова храненето на сфинкса е по-често. Малките котенца се хранят 4-6 пъти дневно, подрастващите 3-4 пъти, а старата котка яде 2-3 пъти на ден.

Каква би трябвало да бъде хранителната диета на канадския сфинкс?

Животновъдите не са единомислещи по въпроса. Според някои естественото хранене е наложително, защото е най-подходящо за потребностите им. Има покровители на напълно суровото хранене, както и на готовите фуражи.

Независимо от вижданията сплотяващото мнение е, че храната на канадския сфинкс е нужно да бъде с високо качество и без консерванти, оцветители, добавки и зърнени храни.

В процентно отношение диетата би трябвало да наподобява по този начин - 35 % на протеините, 25 % на мазнините, 5-10 % на въглехидратите. Неправилното хранене дава бързо отражение на кожата и здравето на животното.

Готовите храни могат да бъдат сухи, полусухи и мокри, само че наложително супер премиум клас.

Естественото хранене на котката допуска месото да бъде пилешко, пуешко или заешко с мускулно или меко костно месо. Сурови пилешки крилца или шийки се дават единствено като деликатес за котки, само че е добре да бъдат попарени с гореща вода, с цел да се избегнат микроорганизмите, които могат да заразят котето.

Зърнените култури, които не се понасят добре от канадския сфинкс, могат да се заменят със зеленчуци. Подходяща подмяна са и варива като нахут, грах и леща. Добре е да участват хранителни артикули с високо наличие на омега-3 мастни киселини и съставки, авансово разисквани с ветеринар като процентно наличие.

 Съвети при хранене на канадски сфинкс

Независимо от избора на форма на хранене, би трябвало да се държи сметка, че хранителната диета се трансформира непрекъснато и зависи от пола, възрастта, физиологичното положение, общият здравен статус и интензивността на животното.

Канадските сфинксове обичат да пия течаща вода, по тази причина се предлагат фонтаните за котки, които разрешават на писаната освен да пие, само че и да си играе с водата.

Канадските сфинксове имат внимателен корем и постоянно страдат от храносмилателни проблеми. За притежателите на такива екземпляри е информацията, че непотребните фибри в храната провокират диария при котката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР