Канадските Скалисти планини взеха 3 от най-големите имена в катеренето.

...
Канадските Скалисти планини взеха 3 от най-големите имена в катеренето.
Коментари Харесай

Лавина в Скалистите планини на Канада уби легенди в катеренето

Канадските Скалисти планини взеха 3 от най-големите имена в катеренето. Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели починаха, откакто бяха затрупани от лавина на 16 април.
 Поне 7 алпинисти починаха в Непал
Планинските служби събщават, че алпинистите се пробвали да повторят маршрута M16 на връх Хоуз (Howse Peak). Той е с височина от 3295 метра и се намира в канадската провинция Алберта в Националния парк Банф.

Върхът, към който са поели катерачите, е описван от управата на парка като " отдалечена и извънредно сложна цел, със смесени скални и ледени направления, изискващи напреднали алпийски и катерачески умения ". Избраният от тримата маршрут рядко се употребявал, споделя експертът по сигурност Стив Холеци по време на конференция. По думите на Холеци, който е измежду спасителите, прелетели с хеликоптер над местността, лавината е била задоволително мощна, с цел да унищожи цяла постройка.

Сигнал за изгубването на алпинистите е дошъл във вторник вечерта. В сряда е почнало търсене с хеликоптер, което за жалост, е приключило с крах. Спасителите са разкрили следи от паднали лавини и част от катерачен инвентар, само че не и тримата мъже.

Те са небезизвестни с достиженията си през последните години. В края на месец октомври 2018 година Давид Лама направи премиерно и соло нанагорнище на хималайския шестхилядник Лунаг Ри.

В края на месец юли Хансйорг Ауер от своя страна също записва соло достижение, което прибави към актива си – първо нанагорнище на западната стена на Западния Лупгхар Сар в планината Каракорум.

През 2000 г, когато е на 20, Джес Роскели се трансформира в най-младия американец, който изкачва Еверест. Постижението той реализира с татко си – Джон Роскели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР