Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на

...
Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на
Коментари Харесай

Учени заснеха загадъчните гренландски акули

Канадски учени снимаха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на планетата ни, които могат да живеят до 500 години, заяви в. " Дейли мейл ".

Тези внушителни животни живеят в студените води на Северния Атлантически океан. Въпреки дълголетието си обаче, те са пословично неуловими. Повечето информация за тях до момента беше остаряла, от времето когато преди 1960 година е бил позволен уловът им.

Учени от Мемориалния университет на Нюфаундленд съумяха да снимат гренландските акули в естествения им хабитат в Канадския арктик. От записите те почерпиха информация за размера, разпределението и държанието на животните. Учените са създали повече от 250 часа видеозаписи от 31 места. Общо са разпознали 142 акули.

Въпреки че се движат доста постепенно и на процедура са слепи, гренландските акули са висш див звяр в Арктика. Те се хранят основно с дънни риби, само че могат да улавят и тюлени. Как съумяват да го създадат, е мистерия.

Гренландските акули порастват извънредно постепенно - с по-малко от сантиметър годишно. Зрялост доближават при дължина 4,5 м за женските и 3 м за мъжките.

Продължителността на живота на гренландските акули е забележителна. С радиовъглеродно датиране на лещата на един образец експерти са открили, че те могат да живеят повече от 272 години. Това ги прави най-дълголетните гръбначни на планетата ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР