Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) иска да придобие

...
Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) иска да придобие
Коментари Харесай

Дънди“ придобива 75% от още едно златно находище в България

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) желае да придобие 75% от медно-златния план „ Иглика “, който сега е 100% благосъстоятелност на друго канадско сдружение – Velocity Minerals.

Двете компании към този момент са подписали обвързващо съглашение за изключителна алтернатива за придобиване на мажоритарен дял в проучвателния план и обвързваните му права, съобщи economic.bg. 

Съгласно договорката DPM, която ръководи българските мини „ Челопеч “ и „ Ада тепе “, има обвързващо обвързване да заплати на продавача първична сума от 250 000 $ в брой, заяви Velocity Minerals. Друго обвързващо изискване на договорката е Dundee да финансира и приключи 10 000 метра сондажи през идващите дванадесет месеца.

Други условия по контракта, които не са обвързващи, плануват DPM да финансира общо 40 000 метра сондажи в парцела „ Иглика “.

Канадската компания би трябвало да финансира и даде оценка на минералните запаси на находище, намиращо се в територията за изследване, както и предпроектно изследване на друго находище.

DPM би трябвало да заплати още 1,5 млн. $ в брой на Velocity, като всички горепосочени условия би трябвало да бъдат изпълнени в границите на пет години.

Ако DPM ги извърши в границите на периода на опцията, ще може да придобие непряко 75% от правата в парцела. Velocity ще получава 2% възвръщаемост от приходите от продажби

Двете канадски компании в този момент ще изработят дефинитивно съглашение за алтернатива за благосъстоятелност.

Непроучено находище

Velocity Minerals закупи 100% от златодобивния план „ Иглика “, ситуиран в югоизточната част на България, през 2020 година

Находището е незадоволително проучено, ситуирано е в доста перспективен минерален пояс от благородни и съществени метали, разясниха тогава от сдружението.

Проектът е ситуиран в най-западната част на плодотворния тетянски пояс, който пресича България и съдържа редица епитермални залежи на злато и порфир от мед и експлоатационни мини.

Velocity е компания за изследване и развиване на злато, фокусирана върху Източна Европа. Тя е мажоритарен притежател на сдружението, контролиращо златното находище „ Розино “, и си партнира по създаването на няколко плана в страната и с „ Горубсо – Кърджали “.

„ Иглика ” е ситуирана на територията на Общините Болярово и Елхово и по-точно – в землищата на селата Лалково, Ситово, Иглика, Голямо Шарково, Малко Шарково и Воден.

В България Dundee е концесионер на две мини – „ Челопеч “ и „ Ада Тепе “ – като през последните години регистрира забележителен растеж на добива на злато от тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР