Канадската външна министърка Мелани Жоли не поясни колко точно канадски

...
Канадската външна министърка Мелани Жоли не поясни колко точно канадски
Коментари Харесай

Започна евакуацията на канадци, украинци и американци от Газа

Канадската външна министърка Мелани Жоли не разясни какъв брой тъкмо канадски жители са съумели да преминат от линията през пропускателния пункт " Рафах " в Египет. Те са били посрещнати от канадски дипломати от египетската страна на границата, написа тя в " Екс ".

Вашингтон пък удостовери, че над 400 притежатели на американски паспорти и членове на техните фамилии са напуснали Газа в последните дни. Само в последните 24 часа към 100 души с американски паспорти са си тръгнали оттова, сподели Джон Кърби, представителят на Съвета за национална сигурнъскт към Белия дом

Не е ясно какъв брой още жители на Съединени американски щати чакат в Газа опция да изоставен линията.

Извънредният и пълномощен дипломат на Украйна в Арабска република Египет Микола Нахорни обясни, че евакуацията на украински граждани ще продължи няколко дни.

" Ситуацията е доста нестабилна, има доста опасности, които могат да повлияят на процеса на евакуация. Прави се всичко, с цел да се изтеглят украинските жители от линията Газа по безвреден, добре проведен и съгласуван метод ", сподели Нахорни в изявление за Радио Свобода.

По думите му, до момента в който евакуацията не завърши, представителите на посолството не могат да разкриват детайлности. По-рано дипломат Нахорни сподели, че към 1 ноември 2023 година в листата за евакуация са включени общо 358 души.

12 онкоболни деца от анклава към този момент са в Египет

Египет е приел 12 деца с рак от линията Газа, заяви Министерството на здравеопазването и популацията, представено от в. " Ал Ахрам ".

След прекосяването им през граничния пункт " Рафах ", децата са прегледани и ориентирани към педиатрични лечебни заведения, съобщи представителят на здравното ведомство Хосам Абдел Гафар. Той удостовери, че болничните заведения в страната са в подготвеност да се оправят с последствията от рецесията в поставения под обсада анклав.

В неделя Анкара и Кайро се споразумяха към 1000 пациенти с онкологични болести и други ранени жители да бъдат изпратени в Турция за лекуване. Това включва и пациенти с рак от " Болницата за турско-палестинско другарство " в Газа, която спря активността си, откакто остана без гориво.

Предвижда се хората, нуждаещи се от лекуване да бъдат пропуснати през " Рафах " в Египет, а по-късно превозени в Турция със самолети за незабавна помощ и болнични кораби.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР