Канадската полиция направи първи арест на демонстрант, блокиращ ключов мост

...
Канадската полиция направи първи арест на демонстрант, блокиращ ключов мост
Коментари Харесай

Блокадата на ключов граничен пункт между САЩ и Канада остава

Канадската полиция направи първи арест на стачкуващ, блокиращ основен мост сред Канада и Съединени американски щати в събота, само че не съумя да възвърне пътния трафик по оборудването, съобщи Ройтерс. Това стана повече от ден, откакто управляващите започнаха опити да сложат завършек на блокадата на този значим транспортен кулоар.

Демонстранти, протестиращи против ограничаващите ограниченията на държавното управление поради пандемията от Covid-19, блокираха за пети следващ ден моста „ Амбасадор “ - най-натоварения граничен пункт сред Съединени американски щати и Канада, който свързва Детройт с Уиндзър, напомня БНР. Това пречи на интернационалната търговия и провокира президента Джо Байдън да призове за преустановяване на блокадата.

Няма обаче признаци за обновяване на трафика макар дейностите на полицията след заповед на съд в Онтарио водачите на камиони да разчистят моста. Тя арестува късно в събота 27-годишен мъж за нарушаване, обвързвано с митинга.

Макар полицията да съумя да изтласка стачкуващите от подстъпите към моста, към региона се придвижиха още хора и интервенцията наподобява спря, показва Ройтерс. Според Агенция Франс Прес за почистване на моста силите на реда са употребявани и бронирани машини, като са били отстранени палатки върху пътното платно, а някои водачи били уверени да реалокират камионите си.

По-късно обаче протестиращи се върнали назад към свои позиции, а полицията спряла да напредва.

Блокирането на моста е част от митингите, свързани с така наречен Конвой на свободата, който въодушеви сходни митинги в други страни, в това число Съединени американски щати Франция, Нидерландия, Швейцария, Австралия и Нова Зеландия

В центъра на Отава в събота се бяха събрали към 4000 стачкуващи, като някои от тях бутнаха оградата, издигната към Националния боен мемориал.

Канадската полиция заяви, че стачкуващите отчасти са финансирани от последователи в Съединени американски щати, като провинция Онтарио замрази средствата, дарени през една американска платформа – GiveSendGo, в четвъртък. Банка замрази две персонални сметки с към $1,1 млн., подадени в поддръжка на протестиращите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР