Канада твърди, че е открила кампания за дезинформация, вероятно свързана

...
Канада твърди, че е открила кампания за дезинформация, вероятно свързана
Коментари Харесай

Китайски ботове са се насочили към Трюдо и други - Канада

Канада твърди, че е разкрила акция за дезинформация, евентуално обвързвана с Китай, която е набелязала десетки нейни политици, в това число премиера Джъстин Трюдо.

Кампанията за " спам " употребява талази от онлайн изявления, с цел да дискредитира канадските депутати, сподели външното министерство.

В него се споделя, че акцията е била извършена, с цел да заглуши рецензиите към Пекин.

Китай преди този момент отхвърли всевъзможни обвинявания за интервенция в канадските каузи.

Глобалните въпроси на Канада обявиха, че неговият механизъм за бързо реагиране, който е основан за наблюдаване на спонсорирани от задгранични страни старания за дезинформация, е разкрил през август акция за „ спамфлаж “, която е обвързван с Пекин.

Той сподели, че акцията, която се форсира през първия уикенд на септември, включва бот мрежа, която „ остави хиляди мнения “ в два публични канадски езици – британски и френски – в сметките в обществените медии на няколко канадски политици.

В мненията се твърди, че критик на Китайската комунистическа партия в Канада е обвинил разнообразни политици на незаконни и етични нарушавания.

" Кампанията Spamouflage включва също потреблението на евентуално " надълбоко подправени " видеоклипове, които са цифрово модифицирани от изкуствен интелект, ориентирани към физическо лице “, сподели Канада по световните въпроси.

Обвиненията са последните от поредност от изказвания, излезли от канадските разследващи организации и чиновници, които упрекнаха Пекин в интервенция в изборите в Канада.

" Спамуфлажна " акция е такава, която употребява мрежа от нови или отвлечени сметки в обществени медии за издание на пропагандни известия в разнообразни платформи, като Фейсбук, X/Twitter, Instagram, YouTube, Medium, Reddit, TikTok и LinkedIn.

Длъжностни лица споделиха, че същите тези сметки също са взели участие в разпространяването на дезинформация за горските пожари в Хаваите през август, лъжливо потвърждавайки, че са породени от секретно американско военно „ метеорологично оръжие “.

Освен министър-председателя, акцията беше ориентирана към водача на консервативната съпротива Пиер Полиевре и няколко членове на кабинета на господин Трюдо, споделиха чиновници.

Global Affairs Canada съобщи, че е уведомил засегнатите обществени медийни платформи за изявленията, „ което е довело до унищожаване на огромна част от интензивността и мрежата “.

Департаментът сподели, че също по този начин е предизвестил засегнатите политици и им е дал препоръки по какъв начин да се защитят и по какъв начин да рапортуват всяка „ подозирана непозната интервенция ".

Мрежата от ботове зад тази акция може да бъде обвързвана с по-голяма, добре известна мрежа Spamouflage, за която в предишното беше докладвано обществено от софтуерни колоси като Meta и Microsoft, споделиха чиновници.

Тази мрежа е проучена и от Австралийския институт за стратегическа политика, основан в Канбера безпартиен мозъчен концерн, който оказа помощ на Канада да направи свои лични оценки.

По-рано през септември Канада стартира следствие за задгранична интервенция със задачата да изследва всякаква интервенция в нейните избори от Китай, Русия и други участници.

BBC се свърза с китайското посолство в Канада за коментар.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР