Канада скоро ще отпечата предупредителни етикети директно върху цигарите за

...
Канада скоро ще отпечата предупредителни етикети директно върху цигарите за
Коментари Харесай

Печатат предупреждение за риска за здравето директно върху цигарите в Канада

Канада скоро ще отпечата предупредителни етикети непосредствено върху цигарите за първи път в света, заяви здравната организация на страната, цитираната от BBC. Новата опаковка ще съдържа предизвестие върху всяка цигара с изречения като: „ Цигарите предизвикват рак “ и „ Отрова във всяко абсорбция “.

Наредбата ще влезе в действие на 1 август, заяви Министерството на здравеопазването на Канада.

Това е част от напъните за понижаване на използването на тютюн в Канада до по-малко от 5% до 2035 година

В известие в сряда Министерството на здравеопазването на Канада съобщи, че новите разпореждания " ще създадат на практика невероятно избягването на здравни предизвестия " върху тютюневите произведения.

Здравната организация планува до април 2025 година търговците на дребно в Канада да оферират единствено тютюневи произведения, които съдържат новите предупредителни етикети непосредствено върху цигарите.

Продуктите, които ще имат етикети върху бакшиш, включват обособени цигари, дребни пури, туби и други тютюневи произведения, заяви Health Canada.

Този ход следва 75-дневен интервал на публично разискване, който започва предходната година.

Предупредителните етикети към този момент са отпечатани върху капаците на цигарените опаковки. Health Canada съобщи, че възнамерява да ги разшири, като отпечата спомагателни предупредителни етикети в самите опаковки и вкара нови външни предупредителни известия.

В изказване министърът на психологичното здраве и зависимостите на Канада Каролин Бенет сподели, че използването на тютюн убива към 48 000 канадци всяка година.

„ Ние подхващаме дейности, като сме първата страна в света, която етикетира обособени цигари със известия за здравословни предизвестия “, сподели госпожа Бенет, наричайки смяната „ смела стъпка “.

Този ход беше приветстван от Канадското сдружение за битка с рака, Канадската фондация за сърце и инсулт и Канадската белодробна асоциация, които споделиха, че се надяват ограниченията да възпрат хората, изключително младите, да стартират да пушат.

Пушенето на цигари се смята необятно за рисков фактор за рак на белите дробове, сърдечни болести и инсулт.

Канада изисква отпечатването на предупредителни етикети върху цигарените опаковки от 1989 година, макар че беше зад Обединеното кралство, което отпечата предизвестия още през 1971 година

САЩ бяха първата нация в света, която изискваше здравни предизвестия върху цигарените опаковки, приемайки своя Федерален закон за етикетиране и рекламиране на цигари през 1965 година

Етикетите и в трите страни са се развили през годините, по-специално, с цел да включват от време на време графични изображения в допълнение към текста, с цел да покажат последствията за здравето от тютюнопушенето.

Откакто Съединени американски щати вкараха предупредителни етикети, процентът на тютюнопушенето доста понижа. Някои изследвания обаче са открили, че етикетите не са възпиращо средство за хората, които имат висока никотинова взаимозависимост.

Според данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, 42% от възрастните в Съединени американски щати са били пушачи в средата на 60-те години. През 2021 година този брой спадна до исторически най-малко от 11%. Въпреки това използването на електронни цигари наподобява се е нараснала.

В Канада делът на пушачите на възраст над 15 години е към 10%, съгласно национално изследване за тютюна и никотина през 2021 година Подобно на Съединени американски щати, изследването сподели, че процентът на цигарите е по-висок от към 17%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР