Канада отказа да екстрадира по искане на Москва за бившия

...
Канада отказа да екстрадира по искане на Москва за бившия
Коментари Харесай

Ще се налага да отговарят. Русия постави ребром въпрос пред Запада

Канада отхвърли да екстрадира по искане на Москва за някогашния войник от дивизията на Секретен сътрудник “Галичина ” Ярослав Гунко, който беше приветстван от премиера Джъстин Трюдо в Народното събрание дружно със Зеленски. Скандалът към момента се разисква бурно в страната и опозицията желае да се възползва от това, с цел да наложи оставката на държавния началник.

Двойни стандарти

Властите увериха съветския дипломат Олег Степанов, че ще прегледат молбата, само че няколко дни по-късно уведомиха, че Гунко няма да бъде депортиран. Отава се базира на неналичието на контракт за екстрадиция с Москва. В същото време тя изиска „ в допълнение време “ за финален отговор.

" Няма да е допустимо да приключим случая, макар напъните на демократичния кабинет да потули всеобщия позор ", сподели съветският дипломат. Според дипломата абсурдът е възмутил надълбоко канадското общество, което уважава паметта на своите бойци, воювали против нацизма.

Междувременно историята за почитането на Гунко беше допълнена с нови детайлности. Оказа се, че Трюдо освен е знаел авансово за визитата на ветерана от Секретен сътрудник в Народното събрание, само че и персонално го е поканил на церемония банкет със Зеленски, плануван за същата вечер. Местната преса е получила копие от писмото с покана след поискване от канадското протоколно бюро.

Веднага щом това стана известно, водачът на консерваторите в Народното събрание Пиер Поилиевр назова Трюдо измамник и изиска той да напусне поста си. Според опозицията министър-председателят, спасявайки личната си известност, незаслужено уволнил ръководителят на Народното събрание Рот, хвърляйки цялата виновност върху него. Колумнистът на “Торонто Сън ” Брайън Лили разгласява публикация със заглавие: „ Ако Трюдо се придържаше към стандартите си, той щеше да подаде оставка “.

Премиерът обаче не се отхвърля. Той освен отхвърля да се извини, само че и упреква за всичко „ Канадския украински конгрес “, който изискал от него да предложения ветерана от Секретен сътрудник. Медиите поискаха коментар от организацията, само че не получиха отговор и седмица по-късно.

Вътрешни битки

Канадските украинци са разграничени. Диаспората е показана от изцяло разнообразни организации и всяка има свое отношение към украинския нацизъм. Например украинската национална федерация беше една от първите, които се застъпиха за Гунко. Нейният президент Юри Клуфас каза, че всички обвинявания са несправедливи. Твърди се, че боецът от „ Галиция “ се е сражавал не за Хитлер, а за Украйна, тъй че не може да се назова нарушител.

Най-старата „ Асоциация на обединените украински канадци “, съществуваща от 1918 година, освен осъди приема на Гунко, само че изиска управляващите на всички равнища да спрат финансирането на украинско-канадски организации, които почитат нацистите или техните сътрудници.

В същото време общността напомни: хиляди украински почитатели на Хитлер са заемали публични позиции в Канада и не са били наказани. „ Ако приемът на Ярослав Гунко в Камарата на общините е неприличен акт, който би трябвало да бъде поправен, то всички останали случаи би трябвало да бъдат поправени “, акцентират от асоциацията.

Засекретен лист

Събитията, които се случиха, провокираха нараснал интерес в Канада към тематиката за имиграцията на военнопрестъпници като цяло. Обществото приканва за повече бистрота по този въпрос. В началото на февруари управляващите оповестиха издаването на нова версия на „ Доклада на Родал “, който беше направен за Комисията за следствие на военни нарушители в Канада (Комисия Дешен) през 1985 година

В документа се показва, че в продължение на десетилетия военнопрестъпниците и колаборационистите на нацистите са имали „ задоволителни благоприятни условия “ да обхванат в страната. Актуализираната версия съдържа 15 класифицирани преди този момент страници. В същото време Министерството на поданството и имиграцията на Канада означи, че част от информацията към момента остава класифицирана.

Еврейската социална организация “Бнай Брит Кантада ” прикани за издание на цялостен лист на военнопрестъпниците и техните настойници. „ Не можем да се поучим от предишното, в случай че не го познаваме “, сподели нейният представител Дейвид Матас.

Неизбежността на наказването

През 1986 година Комисията Дешен признава неналичието на групова отговорност за дейностите на дивизия “Галичина ”. Въпреки че Нюрнбергският арбитражен съд постанови, че отговорността се носи от " всички лица, които са публично признати за членове на Секретен сътрудник, в това число членове на всевъзможен тип полицейски служби ".

Като цяло Канада не е склонна да екстрадира военнопрестъпници. Например, след капитулацията на нацистка Германия, членът на Секретен сътрудник Хелмут Оберлендер се открива там. Когато се схваща къде е служил, Върховният съд на Канада го лишава от паспорта му през 2019 година Процесът на депортиране непрекъснато се отсрочва.

Оберлендер е забъркан в убийството на 30 хиляди души в Ростовска област през 1942-1943 година Преди четири години съветският Следствен комитет образува дело по този факт, само че Москва по този начин и не получи отговор на настояването на Отава за материали. През 2021 година нацистът умира в личния си дом в Онтарио.

Има обаче и случаи на сполучливо изгонване на разкрити военнопрестъпници. И по този начин, през 1967 година комендантът на Собибор и Треблинка, Секретен сътрудник хауптщурмфюрер Франц Щангл, е задържан в Бразилия и екстрадиран в Германия. През декември 1970 година той е приет за отговорен за присъединяване в убийството на повече от милион души и наказан на пожизнен затвор. Година по-късно той умира в пандиза в Дюселдорф.

Нацистките нарушители, които не съумяват да бъдат екстрадирани, постоянно стават жертви на разследващите служби. Член на наказателния „ Отряд на Арайс “, латвиецът Херберт Кукурс, намира леговище в Уругвай през 60-те години на предишния век. Преди това той е изобличен в Бразилия, само че Съюз на съветските социалистически републики, който няма дипломатически връзки със страната, по този начин и не получава отговор на настояването за екстрадиция.

В резултат на това израелските специфични служби откриват Кукурс. Агент на “Мосад ”, някогашен пандизчия от гетото в Рига, печели доверието му, като се показва за лейтенант от Вермахта. Той примамва нациста в особено наета къща под претекст за ново скривалище, където към този момент чакат други чиновници на разузнаването. След прочитане на присъдата някогашният наказател е екзекутиран с два изстрела в главата.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед30202Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед45385Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Алтернативен Поглед33597Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед77501Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед81819Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед373728Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251703Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед229787Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед112865Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94990Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Румен Петков  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР